Μνημόνιο συνεργασίας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας, υπογράφηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Δημαρά, και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ» Ντόρα Γαλάνη.
Στόχος της συνεργασίας είναι η υποστήριξη του δήμου για την αποτελεσματικότερη προώθηση όλων των θεμάτων του προγράμματος «Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Πάτρας» προκειμένου να διεκδικήσει την ένταξή του στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014- 2020.
Πριν λίγες ημέρες, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την πρόταση για τη χρηματοδότηση μελέτης, την οποία κατέθεσαν από κοινού δήμος και εταιρεία.
Ειδικότερα, ο δήμος, στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας νέας, φιλικότερης και αποτελεσματικότερης εικόνας και λειτουργίας της πόλης, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την, κατ’ επέκταση, ενίσχυση του αστικού τουρισμού, θα προχωρήσει σε έργα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας, για την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων των διαφόρων ιστορικών περιόδων της πόλης. Μάλιστα, η προτεινόμενη ανάπλαση θα γίνει κατά τα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόστηκε για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.
Κύρια περιοχή παρέμβασης θα είναι το ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Δηλαδή, η περιοχή που γειτνιάζει με το Φρούριο και περιέχει, πέρα από σημαντικότατα κτίσματα της πρόσφατης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν την οικονομική και πολιτιστική ακμή της πόλης, εξίσου σημαντικά μνημεία, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το αναδυόμενο Αμφιθέατρο της αρχαίας Πάτρας, τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα, το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο, καθώς και μία σειρά από αξιόλογα διατηρητέα μνημεία.
Η δεύτερη περιοχή παρέμβασης θα είναι ο χώρος γύρω από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μαζί με τη Ρωμαϊκή Γέφυρα του Μειλίχου θα αποτελέσουν έναν πολιτιστικό πυρήνα, ο οποίος θα ενοποιηθεί, αφενός μέσω πράσινων διαδρομών με τον μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης, αφετέρου με το ιστορικό κέντρο της πόλης, μέσω διαδρομών ιστορικού ενδιαφέροντος.
Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Δημαράς τόνισε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, που γίνεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της πόλης και του τουριστικού της χαρακτήρα, με χρήματα όχι των Πατρινών, αλλά του νέου ΕΣΠΑ του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ)». Επίσης, ανέφερε ότι «η Πάτρα ετοιμάζεται για να διεκδικήσει την ένταξη ενός έργου το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον κατευθυντήριο άξονα του ΣΕΣ για την ανάπτυξη των πόλεων και το οποίο πρόκειται να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου της, αλλά και της βόρειας πλευράς της». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «όταν έχεις το εργαλείο, έχεις και τη χρηματοδότηση».
Εξάλλου, η κ. Γαλάνη σημείωσε ότι «η Πάτρα δείχνει μεγάλη ετοιμότητα σε σχέση με άλλες πόλεις και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». «Οι προτεινόμενοι προς ενοποίηση χώροι έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να γίνουν πολύ πιο φιλόξενοι και αγαπητοί για τους πολίτες και τους επισκέπτες», πρόσθεσε. «Θα καταθέσουμε την εμπειρία των 16 χρόνων που έχει η εταιρεία μας, η οποία, μετά την Αθήνα, δραστηριοποιείται, πλέον, σε όλη την επικράτεια, για να αναδείξουμε τις ομορφιές της Πάτρας που είναι η πύλη προς τη δύση και να την κάνουμε, όχι απλώς ένα πέρασμα, αλλά έναν προορισμό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη», κατέληξε η κ. Γαλάνη.