Τι μπορεί να ψάξει κάποιος κάτω από την Ακρόπολη; Ποια οφθαλμαπάτη δημιουργείται, εξαιτίας των κατολισθήσεων στην περιοχή Ροπωτού Τρικάλων; Πώς το μετεωρολογικό κέντρο Ολύμπου μετατρέπεται σε παγωμένο γλυπτό;
Οπτικές «απαντήσεις» σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα δίνουν οι 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στις 22 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «40 χρόνια Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου και ακολούθως στο ισόγειο του κτηρίου ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται η μεταφορά της στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και στο δημαρχιακό μέγαρο.
Το Τμήμα Γεωλογίας κλείνει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας έχοντας αναπτύξει πολυσχιδή δράση και αποσπάσει κολακευτικά σχόλια, για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, από εξωτερικούς αξιολογητές του. Επίσης, έχει κατακτήσει πολύ καλή θέση στις παγκόσμιες κατατάξεις (π.χ. 101 στην κατάταξη QS World University Rankings ανάμεσα σε 10.000 αντίστοιχα τμήματα).
Επιπλέον, το Τμήμα Γεωλογίας προσφέρει πολυποίκιλο κοινωνικό έργο με τη λειτουργία του σεισμολογικού τηλεμετρικού δικτύου (Σεισμολογικός Σταθμός) και των μετεωρολογικών σταθμών, καθώς και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς το κράτος και τις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης.