Με αφετηρία την έρευνα της θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Κοινωνική Πρόνοια και Κρατική Μέριμνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1920-1940)» αρχίζει από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ο πρώτος ετήσιος θεματικός κύκλος ιστορικής έρευνας και καταγραφής με στόχο την ανάδειξη των αρχειακών συλλογών της Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση της ιστοριογραφίας με τα πρωτότυπα τεκμήρια.
Η συγκεκριμένη έρευνα για την περίοδο 2013-2014 περιλαμβάνει ενδεικτικά: θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχιας, τη διοργάνωση συσσιτίων, την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία και ενίσχυση ιδρυμάτων όπως βρεφοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων. Τόσο στο Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλα αρχεία της πόλης, όπως το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρχεία ιδρυμάτων και φορέων, όπως της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης, του Άσυλου του Παιδιού, του Χαρίσειου Γηροκομείου, του Ορφανοτροφείου Κυριών-Δεσποινίδων Τούμπας «Ελπίς», του Παπάφειου Ορφανοτροφείου και του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με την κοινωνική πολιτική που ασκούνταν την εποχή εκείνη, το οποίο διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκεται στη διάθεση των ερευνητών.
Στο πλαίσιο του ετήσιου θεματικού κύκλο ιστορικής έρευνας και καταγραφής κάθε χρόνο θα επιλέγεται μία επιμέρους θεματική ενότητα από την ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης και θα καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ιστορικοί, ερευνητές, ιστοριοδίφες, συγγραφείς, φοιτητές κ.α.) να πραγματοποιούν σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να καταθέτουν τις εργασίες τους. Με βάση τις εργασίες αυτές θα πραγματοποιούνται ιστορική ημερίδα και έκθεση τεκμηρίων, ενώ οι μελέτες θα αποτελούν την κύρια ύλη του νέου περιοδικού του Κέντρου, στο οποίο θα παρουσιάζονται επίσης τα ιστορικά αρχεία της πόλης.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να καταθέσουν τις εργασίες τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2014 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου), στους υπευθύνους της έκδοσης Ευγενία Δραγούμη και Ανέστη Στεφανίδη στα τηλέφωνα 2310264668/274167 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: e.dragoumi@thessaloniki.gr και a.stefanidis@thessaloniki.gr.
Οι εργασίες θα παραδίδονται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή (με γραμμ. Times New Roman, μεγ. 12, διάστ. 1,0) και θα κυμαίνονται μεταξύ 10-15 σελίδων περίπου. Σε περίπτωση που την εργασία συνοδεύουν εικόνες θα πρέπει αυτές να παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο .tif, ανάλυση 300 dpi) και να συνοδεύονται από άδεια για τη δημοσίευσή τους.