«Ο Παρθενώνας έχει ακόμα πολλή δουλειά. Με το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα ολοκληρώσουμε το τμήμα της δυτικής πλευράς, ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκίνησε το 2011 και το οποίο αφορά τις δύο γωνίες του μνημείου, υπάρχουν όμως εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και στην υπόλοιπη περιοχή της δυτικής πλευράς. Επίσης, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης στον ορθοστάτη και στον πρώτο δόμο του βόρειου τοίχου του σηκού, ένα μεγάλο έργο, που θα πρέπει να ενταχθεί και στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων-διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).
Η ίδια συμπλήρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν στην κατάξεση των ραβδώσεων των κιόνων στα καινούργια συμπληρώματα στη βόρεια πλευρά, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, ενώ θα γίνει κατάξεση των ραβδώσεων και σε δύο κίονες του πρόναου. Επίσης, προβλέπεται η δομική αποκατάσταση δύο λίθων του υπερθύρου στη δυτική θύρα του σηκού, που είχε αναστηλωθεί από τον Ν. Μπαλάνο τη δεκαετία του ’30.
Αφορμή για να ειπωθούν τα παραπάνω ήταν η επιστημονική διημερίδα που ξεκινά σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για την 6η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, που έχει ως θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη». Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 2002.
«Οι συναντήσεις αυτές, οι οποίες πάντα αφορούν στην Ακρόπολη, είναι μια τακτική που εφάρμοσε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως από το 1975 που συστάθηκε, όταν ήταν πολύ κρίσιμα τα θέματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και με τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν στις επεμβάσεις στα μνημεία. Γι’ αυτό υπήρχε η πρόθεση να ζητηθεί η γνώμη και των ξένων ειδικών. Σήμερα, που ο τομέας έχει πλέον αναπτυχθεί και στη χώρα μας, οι συμμετοχές των Ελλήνων ειδικών, αρχαιολόγων, μηχανικών κ.λπ. είναι πάρα πολλές, καθώς πάρα πολλά αναστηλωτικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί», επισήμανε.
Στη διημερίδα θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έγιναν στα μνημεία του Ιερού Βράχου κατά την περίοδο 2000-2010 με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καθώς και εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρουσίαση των εργασιών κι αφού προηγηθεί επίσκεψη στα εργοτάξια, θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο, που φέτος αφορά θέματα του Παρθενώνα. Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να συμπληρωθεί από τους συνέδρους εκείνη την ώρα ή να σταλεί στην ΥΣΜΑ μέσω mail ή ταχυδρομικώς. «Εμείς, θα τα συγκεντρώσουμε, θα τα επεξεργαστούμε και θα εντάξουμε τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου στα πρακτικά της συνάντησης όταν θα εκδοθούν περίπου μετά από 6 μήνες. Φυσικά, το ερωτηματολόγιο δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα των αποφάσεων, οι οποίες λαμβάνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει να δούμε αν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί στις ήδη διατυπωμένες εναλλακτικές προτάσεις μας, να δούμε την πρόθεση, την επιχειρηματολογία, προς τα πού κλείνουν οι απόψεις», επισημαίνει, τονίζοντας ότι το συνέδριο «ήταν μια ευκαιρία για να κάνουμε έναν απολογισμό της δουλειάς και να σκεφτούμε και το μέλλον».
Η διημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης του συνεδριακού υλικού (περιλήψεις συνεδρίου, εκδόσεις ΥΣΜΑ, καρτέλα συμμετοχής), που θα διατεθούν στους εγγεγραμμένους συνέδρους – ο αριθμός των οποίων έχει συμπληρωθεί από τις 25/9. Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΥΣΜΑ (http://www.ysma.gr/news/6h-die8nhs-synanthsh-gia-thn-apokatastash-twn-mnhm) για όλους τους ενδιαφερόμενους.