Οι πρώτες ύλες, οι τρόποι εργασίας και οι τεχνικές μέθοδοι που ήταν σε χρήση κατά την αρχαιότητα για τις σημαντικότερες κατηγορίες έργων τέχνης και λοιπών μνημείων θα παρουσιαστούν στη Σπάρτη σε σειρά ομιλιών, σεμιναριακής μορφής.
Τις ομιλίες συνδιοργανώνουν το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – Παναγιώτης Σταματάκης», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, με την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίας Κοκκορού-Αλευρά.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, με συχνότητα, περίπου, ανά δεκαπενθήμερο, και θα καλύψουν το διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Το σεμινάριο ξεκινά το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, στις 18.30, με την ομιλία της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ειρήνης Πέππα-Παπαϊωάννου, που έχει ως θέμα «Ένας μικρόκοσμος από πηλό. Παραγωγή και διάδοση στην αρχαιότητα».
Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι εξής ομιλίες:
– «Λατομεία και η τέχνη των λατόμων στην αρχαιότητα», Αλ. Ευσταθόπουλος (υποψήφιος διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).
– «Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και των δημητριακών κατά την αρχαιότητα: ελαιόμυλοι και ελαιοπιεστήρια, όλμοι-ιγδία και χειρόμυλοι», Ειρ. Πουπάκη (αρχαιολόγος ΥΠΠΟ, δρ κλασικής αρχαιολογίας).
– «”Ἐγώ Ἑρμογλυφικὴ τέχνη εἰμί”: Η λιθοξοΐα στην Αρχαιότητα και η μαρτυρία από τη Λακωνία», Γ. Δουλφής (υποψήφιος διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).
– «Αρχαία Ελληνικά Αγγεία: Τεχνική και Εικονογραφία», Α. Λαιμού (ομότιμος καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).
- «Η τοιχογραφία στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο. Τεχνικές κατασκευής και γενικά χαρακτηριστικά», Ν. Βαβλέκας (δρ κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).
– «Η Τέχνη του Ψηφιδωτού», Αναστασία Παναγιωτοπούλου (επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων).
– «Τεχνικές χύτευσης χάλκινων αγαλμάτων», Καλλιόπη Μπαϊράμη (αρχαιολόγος ΚΒ΄ ΕΠΚΑ, δρ κλασικής αρχαιολογίας Παν. Αθηνών).
– «Η χάραξη και η σημασία των αρχαίων επιγραφών», Αθανάσιος Θέμος – Έλενα Ζαββού (αρχαιολόγοι Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών).
– «Η επινόηση του νομίσματος και οι τεχνικές κοπής νομισμάτων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο», Ειρήνη Ψωμά (επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ).
Η παρακολούθηση των ομιλιών είναι ελεύθερη, επειδή όμως ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο τηλ.: 27310 89315 (καθημερινά 10.00-18.00, εκτός Τρίτης).
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να στέλνετε e-mail στη διεύθυνση: sfamsspartis@gmail.com