Την πρώτη Διεθνή Συνάντηση Νέων Ιστορικών του Δικαίου, με αντικείμενο την εξελικτική πορεία του Ρωμαϊκού Δικαίου, διοργανώνει η κατεύθυνση Ιστορίας του Δικαίου του Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η Διεθνής Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η διοργάνωση εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων νέων Ιστορικών του Δικαίου που πραγματοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια με επιτυχία εναλλάξ στην Αθήνα από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στη Θεσσαλονίκη από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Οι Συναντήσεις έχουν ως σκοπό την προώθηση της διεθνούς κινητικότητας των νέων ερευνητών της Ιστορίας του Δικαίου. Επιπλέον, και σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών που διανύουμε, η Οργανωτική Επιτροπή επιδιώκει να ενθαρρύνει περαιτέρω την επιστημονική έρευνα στην Ιστορία του Δικαίου και να προβάλει το έργο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και στο εξωτερικό».

Η φετινή Διεθνής Συνάντηση αφιερώνεται στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, με έμφαση στην εξέλιξη της νεότερης επιστημονικής έρευνας του Ρωμαϊκού Δικαίου στα πεδία των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών θεσμών. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που πραγματοποιείται αυτοτελές συνέδριο στο ΑΠΘ με αντικείμενο το Ρωμαϊκό Δίκαιο.

Ομιλητές/-τριες της Συνάντησης θα είναι νέοι και νέες ερευνητές/-τριες του Ρωμαϊκού Δικαίου από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Χιλής. Οι εισηγήσεις θα γίνουν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Ως διακεκριμένοι στο χώρο τους Ιστορικοί του Δικαίου με διεθνή αναγνώριση και εμβέλεια θα τιμήσουν την εκδήλωση και θα προεδρεύσουν στη Συνάντηση ο ομότιμος Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Γερμανίας Andreas Wacke, o τακτικός Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Fukuoka Iαπωνίας Shigeo Nishimura, η τακτική Καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Szeged Oυγγαρίας Εva Jakab και η τακτική Καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Salento Iταλίας Francesca Lamberti. Με την κριτική και τις παρεμβάσεις τους θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση των ερευνών των νέων επιστημόνων και θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική νομική επιστημονική κοινότητα.

Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί παρουσίαση της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κυρίας Τζένης Αδάμ-Βελένη για τη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι: Γεώργιος Π. Νάκος (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου Τμήματος Νομικής, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ), Σοφία Τζωρτζακάκη-Τζαρίδoυ (Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Γ. Βλάχος (Λέκτορας Ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου ΑΠΘ) και Καλλιόπη K. Παπακωνσταντίνου (Λέκτορας Ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου ΑΠΘ).

Περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310.996527, 996576 (γραμματεία). Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, πατήστε εδώ