Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά φιλοξενεί σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013.
«Φως και σκιά μετρούν το χρόνο. Τα ηλιακά ρολόγια και η μέτρηση του χρόνου στην αρχαιότητα» είναι ο τίτλος περιοδικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ένα μοναδικό έκθεμα, ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι ρωμαϊκής περιόδου, ανασύρεται από τις αποθήκες του Μουσείου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις (27/09/2013, 10:00-11:00 και 11:00-12:00.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 το Μουσείο θα ανοίξει τα εργαστήρια συντήρησης και οι συντηρητές αρχαιοτήτων θα υποδεχτούν το κοινό στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο «Χρόνος φθοροποιός. Ο αγώνας των Συντηρητών Αρχαιοτήτων ενάντια στις φθορές του χρόνου» (12:30-14:00).
Επίσης, σε συνεργασία με το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο Τμήματος Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων με θέμα τα όργανα αστρονομίας και μέτρησης του χρόνου στον αρχαίο κόσμο, καθώς και την αντίληψη του Χρόνου στη Φιλοσοφία.
Πρόγραμμα διαλέξεων
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013
19:00: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας», Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος (Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής) του Τμήματος Φυσικής, Δ/ντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
10:00: «SINE SOLE SILEO: Χωρίς ήλιο σιωπώ», Αγγελική Πούλου (Αρχαιολόγος ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
10:15: «Χρόνος και Αιωνιότητα κατά τον Πλωτίνο», Κωνσταντίνος Νιάρχος (Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).
10:30: «Το μοναδικό ηλιακό ρολόι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά», Ευαγγελία Πάνου (υπ. Δρ. Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής).
10:45: «Ο χρόνος στη Θεωρία της Σχετικότητας», Βασίλειος Μανιμάνης (Δρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας-Μηχανικής).
11:00: «Το χρονικό των ημερολογίων», Ιωάννης Κωστίκας (τελειόφοιτος Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας Μηχανικής).
11:15: «Η αντίληψη του Χρόνου από τον άνθρωπο κατά τον Αριστοτέλη», Κωνσταντίνος Καλαχάνης (Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής).
11:30: «Οι ελληνικές καταβολές της σκέψης του Κέπλερ», Παναγιώτης Παπασπύρου (υπ. Δρ Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής).
11:45-12:15: Συζήτηση.
Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Χαριλάου Τρικούπη 31, τηλ.: 210 4521598.