Το ρολόι που είχε πάνω του ο Παύλος Μελάς όταν σκοτώθηκε, ένα ρολόι με το έμβλημα της ελληνικής πολιτείας που χάρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και άλλα ιστορικά ρολόγια σημαντικών προσωπικοτήτων του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Ρολόγια με ιστορία…», που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα μοναδικά ρολόγια-έργα τέχνης, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνελεύσεων της Παλαιάς Βουλής, οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που φέτος έχουν ως θέμα τους «Τα πρόσωπα του χρόνου».
Τα παλαιότερα από τα ρολόγια χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και τα νεότερα από αυτά στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα εκθέματα συγκαταλέγονται 26 ρολόγια τσέπης αγγλικής, γαλλικής και ελβετικής προέλευσης, τα οποία είχαν στην κατοχή τους σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, όπως ένα ρολόι του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο του δώρισαν οι Ελβετοί το 1826 και φέρει την αφιέρωση: «Τω χρόνω καλώς διοικούντι οι των χρόνων μετρούντες». Επίσης, το ρολόι που είχε πάνω του ο Παύλος Μελάς όταν σκοτώθηκε, ένα ρολόι που χάρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και ρολόγια των Μάρκου Μπότσαρη, Χαρίλαου Τρικούπη, Κανέλλου Δεληγιάννη και Λάζαρου Κουντουριώτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λείψανα του ρολογιού που προσέφερε ο Λόρδος Έλγιν στους Αθηναίους, προκειμένου να τους κατευνάσει για τις καταστροφές που είχε προξενήσει στον Παρθενώνα και είχε τοποθετηθεί στον Πύργο του Έλγιν στην παλιά Αγορά της Αθήνας. Το ρολόι φέρει αφιερωματική επιγραφή στα λατινικά, που μας δίνει την πληροφορία ότι το ρολόι στήθηκε στον Πύργο το 1814.
Μεταξύ των ενοτήτων που θα παρουσιαστούν θα υπάρχει και μία αφιερωμένη στα «Φιλελληνικά ρολόγια», δηλαδή γαλλικά ρολόγια της περιόδου 1825-1870, όλα επιτραπέζια με εκκρεμές, τα οποία είναι διακοσμημένα με φιλελληνικά έργα και μετέφεραν στα γαλλικά αστικά σπίτια τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης.
Στη γαλλική ωρολογοποιία ανήκουν και τα ρολόγια των ανακτόρων κατά τη βασιλεία του Γεωργίου του Α΄, τα οποία χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και εκτίθενται για πρώτη φορά.
«Τα ρολόγια αποτυπώνουν τις τάσεις στην Τέχνη και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης τη συμβολική αξία του χρόνου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολέττα Ζυγούρη, και προσθέτει: «Οι σφραγίδες των ρολογιών μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τα εργοστάσια στα οποία κατασκευάστηκαν και τις εκθέσεις στις οποίες έλαβαν μέρος».
Για την ιστορία των ρολογιών θα μιλήσει η επιμελήτρια, Νικολέττα Ζυγούρη, την επόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.