«Μνημεία Ιστορίας και Ιστορική Μνήμη» είναι ο τίτλος της πρώτης ομιλίας που διοργανώνει για φέτος ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τη δρα Ζαχαρένια Σημανδηράκη (Ειδική Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους) τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18:30, στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομιλίας: «Κατά τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, αμέσως δηλαδή μετά την κατάλυση της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη και με τη σύσταση της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, κυριαρχεί ένα ρεύμα καταστροφής μνημειακών καταλοίπων των μέχρι τότε ξενικών κατοχών της Κρήτης, που συνεχίστηκε όμως ακόμη και μέχρι τις μέρες μας και για άλλα μεταγενέστερα».

Στην ομιλία (που συνοδεύεται από τις ανάλογες διαφάνειες) θα γίνει αναφορά στα μνημεία της πόλης των Χανίων που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν διαφοροποιηθεί με κάποιο τρόπο. Ας σημειωθεί ότι από το 1964 η παλιά πόλη των Χανίων έχει εξ ολοκλήρου χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου για την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του, τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ελλάδα, τη διάδοση του έργου που επιτελείται στο Ιστορικό Αρχείο, τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Αρχαιολογίας διαχρονικά.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει ήδη περισσότερα από 120 μέλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Συλλόγου και εγγραφές, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210-3234819 (email: filoihistarch.archservice@gmail.com).