Κύκλος 4 διαλέξεων με την Ιωάννα Βετσοπούλου και γενικό τίτλο «Θέματα της Σύγχρονης Τέχνης: από το 1980 έως σήμερα» ξεκινάει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την 1η Οκτωβρίου 2013.

Ο κόσμος της Σύγχρονης Τέχνης είναι ποικίλος και απρόβλεπτος. Μολονότι η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, το σχέδιο και η χαρακτική συγκινούν ακόμα καλλιτέχνες και κοινό, νέα μέσα και τρόποι όπως οι υπολογιστές, το video, η performance, οι λέξεις, οι σκέψεις και το διαδίκτυο διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στο καλλιτεχνικό πεδίο ενώ το μεστό σε μηνύματα περιεχόμενο του έργου τέχνης αναδεικνύεται ξανά σε πρωταρχικής σημασίας παράμετρο. Μάλιστα, η ενασχόληση με θέματα όπως ο χρόνος, το σώμα, η ιερότητα /πνευματικότητα, η γλώσσα και οι λειτουργίες της χαρακτηρίζει σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας καλλιτεχνικής παραγωγής κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόγραμμα

— 1 Οκτωβρίου 2013: Ο χρόνος

Γραμμικός-κυκλικός χρόνος, παρελθόν-παρόν-μέλλον, σχετικότητα και ταυτοχρονία, τρόποι να κάνεις το χρόνο ορατό, η εμπειρία του χρόνου και η κίνηση. Καλλιτέχνες: από τον Tinguely, την R. Horn, τον On Kawara και την M. Abramovic στην C. Parker, την A. Hamilton, τον D. Gordon και τον Br. Tolle.

— 8 Οκτωβρίου 2013: Το σώμα

Βιολογικός οργανισμός ή προϊόν της κουλτούρας, σώμα και ψυχή, στερεότυπα και προκαταλήψεις, το βλέμμα, η σεξουαλικότητα, η θνητότητα, η ομορφιά, post human. Καλλιτέχνες: P. McCarthy, J. Munoz, M. Barney, B. Kruger, J. Chicago, Z. Huan, P. Cox, A. Rath, R. Cox, R. Gober.

— 15 Oκτωβρίου 2013: Ιερότητα / Πνευματικότητα

Ιερότητα και θρησκεία, φιλοσοφική αναζήτηση, τελετουργία, η πίστη, η αγωνία της ύπαρξης, ο φόβος του θανάτου. Καλλιτέχνες: Br. Nauman, B. Viola, Chr. Ofili, M. Abramovic, M. Cattelan, X. Baily, Sh. Sikander.

— 22 Οκτωβρίου 2013: Η γλώσσα

Οι λέξεις και τα νοήματα, η γλώσσα ως μέσο διαπραγμάτευσης της κουλτούρας, η γλώσσα ως στρατηγική για την κατάθεση πολιτικού μηνύματος στην τέχνη, εικόνες και λέξεις, η αναπαράσταση και οι λέξεις, η εκφορά του λόγου, οι εικαστικοί αντιμέτωποι με φιλοσοφικές και γλωσσολογικές θεωρίες. Καλλιτέχνες: J. Kosuth, L. Weiner, L. Simpson, K. Rosen, K. Aptekar, B. Spector, J. Holzer.

H Ιωάννα Βετσοπούλου αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Essex, Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στη μελέτη της τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα και του κλασικού Μοντερνισμού. Από το 1988 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει οργανώσει και διδάξει πολυάριθμα σεμινάρια σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης του 20ού αιώνα, την Ιστορία της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, την Αναγεννησιακή τέχνη, το Ρομαντισμό και την Ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με φορείς όπως το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλκίδας, το Τμήμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολεγίου Αθηνών, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του οίκου δημοπρασιών Christie’s, την πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης, συνεργάζεται ως μεταφράστρια με τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη στη σειρά Τέχνη και Ιδέες.

Πληροφορίες

1-22 Οκτωβρίου 2013, κάθε Τρίτη, 19:00-20:30 (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4).

Κόστος συμμετοχής: κύκλος 4 διαλέξεων: 32€, μεμονωμένη διάλεξη: 10€. Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: 26€, Χορηγός: 22€. Νέοι Φίλοι ως 30 ετών: 16€

Δηλώσεις συμμετοχής: ηλεκτρονικά (εδώ) ή τηλεφωνικά στο 210-7228321-3 (Χριστίνα Κορατζάνη).