Η Δημόσια Ιστορία, εκείνη που αναπτύσσεται μακριά και ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή έρευνα, μπαίνει στο μικροσκόπιο Ελλήνων και ξένων ιστορικών, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Τίτλος του συνεδρίου «Χρήσεις και Καταχρήσεις της Ιστορίας: Η Δημόσια Ιστορία στην Ελλάδα».
Το εύρος των θεμάτων που θα αναλυθούν εκτείνεται από τις χρήσεις και καταχρήσεις της Ιστορίας στα παιδικά βιβλία, στα κόμικς, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο και το θέατρο, τη δημόσια αρχαιολογία, τις ιστορικές επετείους έως την Ιστορία στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.
Πρόκειται για το 14ο συνέδριο του Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη ΜΚΟ «Πολίτες εν Γνώσει».
Η Δημόσια Ιστορία, της οποίας η μελέτη στην Ελλάδα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αποσκοπεί κατά περίπτωση, λένε οι διοργανωτές, «στην πληροφόρηση, στην υψηλή εκλαΐκευση και την ιστορική εγγραμματοσύνη, στην καταγραφή της τραυματικής μνήμης, στη συσχέτιση μνήμης και ταυτότητας, στην ιστορική αφύπνιση, στην αύξηση της τηλεθέασης, στην ψυχαγωγία και την καλλιέργεια ενός κοινού που δεν είχε ποτέ προηγουμένως επαφή και ενδεχομένως να μην έχει και κανένα ενδιαφέρον για την επιστημονική διάσταση της ιστορίας. Έτσι, όσοι ασχολούνται με αυτή –δημοσιογράφοι, πολιτικοί, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, μουσειολόγοι και υπεύθυνοι μουσείων και εκπαιδευτικών κέντρων, καλλιτέχνες, εκδότες, ακτιβιστές, τοπικοί λόγιοι, ιστοριοδίφες, μπλόγκερς κ.ά.– διαμορφώνουν ασύμμετρες και αποκλίνουσες αφηγήσεις και ερμηνευτικά σχήματα για το παρελθόν, εγχείρημα που ενέχει συγκεκριμένες –αν και όχι συνήθως ομολογημένες– σκοπιμότητες. Για άλλους το κίνητρο είναι η πληροφόρηση του κοινού, για άλλους η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και για άλλους το κέρδος».
Συμμετέχουν οι ιστορικοί Πολυμέρης Βόγλης, Νίκος Μαραντζίδης, Τασούλα Βερβενιώτη, Έλλη Λεμονίδου, Σερζ Νουαρέ, Ντερκ Μόζες, Σάιμον Πρενς και άλλοι εξέχοντες ερευνητές.