Με τη στενή συνεργασία της 13ης ΕΒΑ συνεχίζονται από την Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης οι εργασίες αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου της πόλης του Ηρακλείου Rocca Al Mare, πιο γνωστού με το τούρκικο όνομα Κούλες.
Για την πορεία των εργασιών μας ενημερώνει ο Μιχάλης Ανδριανάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης:
«Καταρχήν ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός όλων των χώρων του φρουρίου και προχώρησε η πρώτη τακτοποίηση του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων της 13ης ΕΒΑ, που φιλοξενούνται στους χώρους του. Έχουν ολοκληρωθεί οι καθαιρέσεις των νεωτερικών στοιχείων από τσιμέντο στο δώμα και σε άλλα σημεία εσωτερικά του φρουρίου και προχωρεί με μεγάλη προσοχή ο μηχανικός καθαρισμός των τεράστιων επιφανειών στο εσωτερικό από τα σκληρά κρυσταλλικά άλατα, που έχουν δημιουργήσει, μαζί με βιολογικές επικαθήσεις, μια “κρούστα” πάνω στους λίθους. Προχωρεί η συντήρηση του εμβλήματος με τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου πάνω από την κεντρική είσοδο, δυτικά, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση λόγω του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε σχέση με τα άλλα δύο. Απολέπιση της επιφάνειας του μαρμάρου, έντονες ρηγματώσεις από τους σιδερένιους συνδέσμους και βαριά επίδραση της θαλασσινής αλμύρας παντού είναι τα κύρια προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους απλούς δόμους από ψαμμίτη, που σε πολλά σημεία παρουσιάζουν έντονη κυψέλωση.
»Το έργο από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, που θα γίνει η προμήθεια των οικοδομικών υλικών (υπήρξε μια απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση), μπαίνει σε μια άλλη τροχιά. Παράλληλα από το επιστημονικό προσωπικό του έργου συντάσσονται οι επί μέρους μελέτες, με τελευταία αυτή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα αναστήλωσης, συντήρησης και χρήσης του μνημείου.
»Το σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης και την πόλη του Ηρακλείου μνημείο θα παραδοθεί στην 13η ΕΒΑ και το κοινό στα τέλη του 2015 με το τέλος των εργασιών αποκατάστασης, χωρίς πλέον τα γνωστά προβλήματα, που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί στο Τεχνικό Δελτίο ένταξης του έργου. Οι όποιες δυσκολίες (και υπάρχουν πολλές εδώ και πολλά χρόνια) ξεπερνιούνται χάρη στις προσπάθειες του έμπειρου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, που εμπλέκεται στην υπόθεση είτε από την Εφορεία, είτε από την Επιστημονική Επιτροπή, και θέλει να δει το μνημείο στην κατάσταση που του αξίζει».