Oι εργαζόμενοι στο έργο της αρχαίας Μεσσήνης (εργατοτεχνίτες, αρχαιολόγοι, τεχνικοί), από το 1986 ως σήμερα είχαν όραμα, στόχους και αποφασιστικότητα, προχώρησαν ενάντια στις όποιες δυσκολίες. Καρπός των προσπαθειών τους από το 1986 ως σήμερα είναι και το Θέατρο που εγκαινιάζεται στις 3 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΛΗ ΕΠΚΑ, του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, του Δήμου Μεσσήνης, του “Διαζώματος” και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών […].

Το Θέατρο εγκαινιάζεται με τη συμμετοχή του διακεκριμένου Μεσσήνιου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της υψίφωνος Τσέλιας Κοστέα με γκαλά από ιταλικές όπερες ύστερα από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Γιώργου Κουρουπού προς το Δ.Σ. του “Διαζώματος”. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Γιώργος Λούκος υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρόταση και ανέλαβε με τους συνεργάτες του το δυσχερές έργο οργάνωσης της εκδήλωσης.

Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης αποτελεί πλέον μέρος της ζωής των πολιτών. Αναγεννήθηκε για να συνεχίσει να φιλοξενεί ανθρώπους, ιδέες, τέχνη και πολιτική.

* Οι εργασίες αποκατάστασης στηρίχθηκαν από το 2ο και 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.