Τι μπορεί να συνδέει τους αγωνιστές του 1821 με την Έλεν Κέλερ; Φαινομενικά τίποτα. Κι όμως. Κοινός παρονομαστής ανάμεσά τους τυγχάνει ο Αμερικανός γιατρός Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου (Samuel Gridley Howe, 1801-1876), ένας από τους πρώτους Αμερικανούς φιλέλληνες που έλαβε μέρος στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα για να γυρίσει στη συνέχεια στην Αμερική και να ιδρύσει τη Σχολή Τυφλών Πέρκινς, όπου φοίτησε η διάσημη κωφάλαλη διανοούμενη.
Γεννημένος στη Βοστώνη το 1801 από εύπορους γονείς, ο Χάου σπούδασε Ιατρική ενώ ταυτόχρονα αναμείχθηκε σε οργανώσεις στήριξης της δημοκρατίας και της απελευθέρωσης των λαών. Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση κατά των Οθωμανών βρισκόταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του. Συνδέθηκε με την οργάνωση της Νέας Υόρκης «Φιλελληνικό Κομιτάτο» και αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Αγώνα μεταβαίνοντας στην Ελλάδα. Το 1824 λοιπόν, σε ηλικία 23 ετών, ο Χάου αποβιβάζεται στη Μονεμβασιά ενώ στο Ναύπλιο συναντά άλλους Αμερικανούς φιλέλληνες αλλά και διορίζεται από την προσωρινή ελληνική κυβέρνηση “ιατροχειρουργός” στο στρατόπεδο των Παλαιών Πατρών. Εκεί περιποιείται με πρωτοφανείς για την Ελλάδα μεθόδους τους τραυματίες των μαχών και ασθενείς αμάχους ενώ, όταν το καλεί η ανάγκη, συμμετέχει στις μάχες. Οι Έλληνες τον αποκαλούν «Ντοτόρο Σαμ».
Το 1827 επιστρέφει στις ΗΠΑ με σκοπό να οργανώσει αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα, στην οποία και επιστρέφει την επόμενη χρονιά (1828) για να μείνει μέχρι το 1830. Το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα πρόκειται να το πραγματοποιήσει το 1867, οπότε και πηγαίνει στην Κρήτη για να συνδράμει στην εκεί επανάσταση.
Με την οριστική επιστροφή του στις ΗΠΑ ο Χάου θα ιδρύσει την περίφημη σχολή τυφλών Πέρκινς (Perkins) την οποία και θα διευθύνει για 30 χρόνια με τη βοήθεια ενός Έλληνα: του δασκάλου τυφλών, γραμματέα και μετέπειτα γαμπρού του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου (γνωστού ως Michael Anagnos). Κατά τη διάρκεια της θητείας του η σχολή φιλοξένησε την τυφλή και κωφάλαλη Έλεν Κέλερ. Μέσω της σχολής -ειδικά του Αναγνωστόπουλου- η ανίκανη να επικοινωνήσει με τον κόσμο Έλεν ήρθε σε επαφή με την Αν Σάλιβαν, τη δασκάλα που, με μοναδική μέθοδο και υπομονή, την κατέστησε ικανή να μιλά και να καταλαβαίνει, να διαβάζει και να γράφει. Η Έλεν έφτασε τελικά να μάθει πέντε γλώσσες, να γράψει δώδεκα βιβλία, να εκφραστεί δημόσια υπέρ διαφόρων κοινωνικών θεμάτων (υπήρξε φεμινίστρια, δημοκρατική, σοσιαλίστρια και οπαδός του οικογενειακού προγραμματισμού) και να μπει στον κύκλο διανοούμενων όπως ο Μαρκ Τουέιν, ο Γκράχαμ Μπελ και ο Τσάρλι Τσάπλιν.
Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, μέσα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης υπάρχει σήμερα μια φωτογραφία. Εικονίζει έναν άνδρα με ελληνική φουστανέλα. Είναι ο Σάμιουελ Χάου, ντυμένος με τον τρόπο που έμαθε στην Ελλάδα και που εμφανιζόταν σε όλη του τη ζωή στις επίσημες εκδηλώσεις. Ενθύμιο ενός ανθρώπου μεγαλύτερου από τη ζωή που έζησε μαχόμενος για την ελευθερία, την ελπίδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.