Η αστυνομία της Βαυαρίας επέστρεψε στις κυπριακές αρχές και στην Εκκλησία της Κύπρου 173 κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία είχαν βρεθεί στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν έπειτα από σύληση ναών στα κατεχόμενα.
Μεταξύ των κειμηλίων περιλαμβάνονται ψηφιδωτά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς (6ος αι. – Λιθράγκωμη), τοιχογραφίες απο τον ναό του Αντιφωνητή (15ος αι., Καλογραία), την Αγία Σολομωνή (8ος αι., Κώμα του Γιαλού), την Παναγία την Περγαμιώτισα (14ος αι., Ακανθού), βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες κ.ά. Τρεις απο τις εικόνες ανήκουν στη Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου και άλλες δύο μαζί με μία τοιχογραφία του Αγίου Ιγνάτιου του Θεοφόρου (Παναγία Αψινθιώτισσα-Συγχάρι) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Τα κειμήλια εντοπίστηκαν το 1977 σε διαμέρισμα του Ντικμέν στο Μόναχο, ύστερα από επιχείρηση της βαυαρικής αστυνομίας. Σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των κειμηλίων διαδραμάτισε η τότε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη, Τασούλα Χατζητοφή, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.
Ακολούθησαν πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων. Τελικά, πριν από μερικούς μήνες το εφετείο του Μονάχου αποδέχτηκε γνωμάτευση του Γερμανού καθηγητή Βυζαντινολογίας Γιόχανς Ντέκερς, ο οποίος απεφάνθη ότι τα κειμήλια είναι αδιαμφισβήτητα κυπριακής προέλευσης.
Για άλλα 80 περίπου αντικείμενα συνεχίζεται η διερεύνηση και ταυτοποίησή τους από ειδικούς επιστήμονες που όρισε το εφετείο του Μονάχου. Από αυτά τα μισά είναι κυπριακές προϊστορικές αρχαιότητες. Η απόδοσή τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.