Συνεχίζονται φέτος, για δεύτερη χρονιά, από τέσσερις ομάδες αρχαιολόγων από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι συστηματικές ανασκαφές στην Καδμεία της Θήβας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Βοιωτικής Ώρας».

Οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με τη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Αλεξάνδρα Χαραμή, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινού. Το πρόγραμμα των ανασκαφών είναι 5ετές.

Όπως δήλωσε ο κ. Αραβαντινός, συνεχίζονται οι ανασκαφές στην οδό Αντιγόνης, ενώ θα ερευνηθούν και τα παραρτήματα του ανακτόρου και συγκεκριμένα η Οπλοθήκη. Οι ανασκαφές της οδού Πελοπίδα (Οπλοθήκη), που γίνονται με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγιακών Σπουδών των ΗΠΑ και μικρές δωρεές από εταιρείες, θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες και οι ομάδες των αρχαιολόγων θα προχωρήσουν σε τομές που είχε ξεκινήσει ο Β. Αραβαντινός τη δεκαετία 2000-2010.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό η ανασκαφή γίνεται πλέον «στα μυκηναϊκά στρώματα και δίπλα στο κτίριο των ελληνικών χρόνων της τελευταίας αρχαιότητας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Β. Αραβαντινός έχει σαφή εικόνα των ευρημάτων, που θα ανακαλύψουν, καθώς έχουν ήδη δοθεί δείγματα ότι η ομάδα του είναι περικυκλωμένη από ελεφαντόδοντο με παραστάσεις, όπως άλλωστε είχαν βρει το 1995 από τις πινακίδες που ήσαν εκατοντάδες».

Παράλληλα με τις ανασκαφές των οδών Αντιγόνης και Πελοπίδα, αντίστοιχες γίνονται και στον Λόφο του Ισμηνίου, από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.