Την Τρίτη 2 Ιουλίου θα συζητηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το θέμα της απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο της γενικής γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζεται ότι «δεδομένης της συνεχιζόμενης απεργίας της ΕΣΗΕΑ, το θέμα απεσύρθη για λόγους απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να καλυφθεί από τον Τύπο, καθώς έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και θα εισαχθεί προς συζήτηση στο ΚΑΣ στις 2 Ιουλίου τ.έ.» .
Η συζήτηση, με θέμα «Έγκριση ή μη μελέτης απόσπασης αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό “Βενιζέλου”, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης» είχε αρχικά προσδιορισθεί για την Τρίτη 18 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να γίνουν καταγγελίες περί αιφνιδιαστικής εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση στο ΚΑΣ.
«Είναι σαφές ότι το θέμα δεν εισήχθη αιφνιδιαστικά, αλλά μάλλον με καθυστέρηση, στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ της 18.6.2013» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς η «”Αττικό Μετρό” απέστειλε στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, 9η ΕΒΑ και ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, καθώς και στις αρμόδιες Κεντρικές Διευθύνσεις της ΓΓΠ, με το ΑΠ ΑLΧ 47711/13.3.2013 έγγραφό της, τρεις εναλλακτικές προτάσεις μελετών απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Η ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ απέστειλε τις απόψεις της με το αρ. 2080/10.5.2013 έγγραφό της και η 9η ΕΒΑ με το αρ. 1297/16.5.2013 έγγραφο προς τις Κεντρικές Διευθύνσεις της ΓΓΠ».
Η κεντρική οδική αρτηρία της σημαντικότερης πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στη βαλκανική χερσόνησο, της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους (2012) σε μήκος 76 μέτρων, στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης στο σταθμό «Βενιζέλου».
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε στις αρχές Φεβρουαρίου υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά –ή όπου αλλού– προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας του μετρό. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέλη του οποίου τονίζουν ότι το εύρημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί.