«…Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη “δική” μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.
»Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί· χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη “δική” μου Ιλιάδα· με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί».
Με αυτά τα λόγια ο Κύπριος ζωγράφος Γιώργος Κούμουρος εξηγεί πώς οδηγήθηκε, το 2008, στη δημιουργία 35 πρωτότυπων σχεδίων με μολύβι σε χαρτί, τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.
Τα σχέδια αυτά θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, στις 20:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. «Ιλιάδα η εμή» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και του Δήμου Δελφών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η ομότιτλη έκδοση λευκώματος-βιβλίου, παρουσία του καλλιτέχνη και του ιστορικού τέχνης και επιμελητού εκθέσεων, υποψ. διδάκτορος, Μεγακλή Ρογκάκου.
Στο ομότιτλο δίγλωσσο (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) λεύκωμα, ο επισκέπτης μπορεί να βρει συνοδευτικές επεξηγηματικές λεζάντες, στην ελληνική και σε αγγλική μετάφραση από την Αγγέλα Λύρα, και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, συγγραφής του Ευβοιώτη φιλολόγου-συνεργάτη της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών Μιχαήλ Αλεξανδρή και επιστημονικής επιμέλειας-μετάφρασης του δρος Αντώνη Μακρινού, λέκτορα στο τμήμα κλασικής φιλολογίας του University College London (UCL).
Ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης και ακαδημαϊκός Χρύσανθος Α. Χρήστου, σχολιάζοντας το έργο του Γιώργου Κούμουρου, γράφει: «…Στη ζωγραφική του σημειώνει κανείς ότι η θεματογραφία του προτιμά να παρουσιάζει σύνολα στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή, χρησιμοποιεί συνήθως τονισμένα εξπρεσιονιστικά χρώματα και ακόμη συχνά πειραματίζεται με τις συμβολικές τάσεις και την περιορισμένη σχηματοποίηση των μορφών. Σε μερικές από τις χαρακτηριστικές του προσπάθειες στη ζωγραφική διαφαίνεται μια κάποια στροφή του προς το ελλειπτικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και σε γνωστά και καθιερωμένα χαρακτηριστικά, μορφές και τύπους του σουρεαλισμού. Και ολοκληρωτικά στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σχέδιά του, μολύβια σε μορφές, θέματα και πρόσωπα της ομηρικής Ιλιάδας».
Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, 15 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2013. Ώρες λειτουργίας: 09:00-16:00 καθημερινά. Επικοινωνία: 22650 82312-13, iepka@culture.gr.