Αρκετά από τα μουσεία μας δείχνουν πλέον αποφασισμένα να υιοθετήσουν μια πολιτική εξωστρέφειας, δίνοντας σε όλους εμάς την ευκαιρία να «ανακαλύψουμε» μερικούς από τους θησαυρούς που στεγάζουν… πριν τα επισκεφθούμε. Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία ανήκει στη ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Το «Αντικείμενο του μήνα», λοιπόν, είναι μια καινούργια ενότητα που εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στη σελίδα του στο facebook. Κάθε μήνα, με αφορμή ένα αντικείμενο από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, σε ένα βίντεο θα ξετυλίγονται ιστορίες από τη Νικόπολη και τους πρωταγωνιστές της.
Οι επισκέπτες της μόνιμης έκθεσης θα μπορούν να βλέπουν επιπλέον πληροφορίες για το έκθεμα του μήνα σε κινητές συσκευές, σκανάροντας τον κωδικό που θα βρίσκεται δίπλα στο αντικείμενο.
Για τον Ιούνιο, το έκθεμα που έχει την τιμητική του είναι μια προτομή του Οκταβιανού Αυγούστου, του ιδρυτή της Νικόπολης.
Η ιστορία που μας αφηγείται το βίντεο έχει ως εξής:
«Ο Οκταβιανός Αύγουστος ήταν ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος κυβέρνησε από το 27 π.Χ. μέχρι τον θάνατό του το 14 μ.Χ. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα το 44 π.Χ., ο Οκταβιανός ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μάρκο Αντώνιο και τον Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο σε μια στρατιωτική δικτατορία, γνωστή ως Δεύτερη Τριανδρία. Ως μέλος της, ο Οκταβιανός κυβέρνησε τη Ρώμη και τις περισσότερες από τις επαρχίες της. Η Τριανδρία τελικά διαλύθηκε και ο Αντώνιος, ο οποίος στο μεταξύ είχε εγκατασταθεί στην Αίγυπτο αποκτώντας νόθα παιδιά με την Κλεοπάτρα, ηττήθηκε στη Ναυμαχία του Ακτίου από το στόλο του Οκταβιανού το Σεπτέμβρη του 31 π.Χ. Ο Οκταβιανός για να γιορτάσει τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου ίδρυσε τη Νικόπολη, την πόλη της νίκης.
»Ο Σουητώνιος στο βίο του Αυγούστου (κεφ. 79) μας πληροφορεί για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Οκταβιανού. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ήταν πολύ όμορφος άνδρας, και σε όλα τα στάδια της ηλικίας του είχε πολύ ελκυστική εμφάνιση, αν και παραμελούσε εντελώς κάθε προσωπικό του καλλωπισμό.
»Η όψη του, είτε μιλούσε είτε παρέμενε σιωπηλός, ήταν πάρα πολύ ήρεμη και γαλήνια. Είχε ζωηρά και φωτεινά μάτια, μέσα στα οποία ήθελε να διακρίνουν οι άνθρωποι ότι φώλιαζε θεϊκή δύναμη, και χαιρόταν πολύ όταν, καθώς κάρφωνε κάποιον με τα μάτια του, εκείνος χαμήλωνε το βλέμμα σαν να τον τύφλωνε η λάμψη του ήλιου.
»Τα μαλλιά του ήταν κάπως σγουρά και υπόξανθα. Ήταν κοντός στο ανάστημα αλλά το μειονέκτημα αυτό καλυπτόταν από τη συμμετρία των μελών του σώματός του. Ήταν μάλλον αδύναμος στον αριστερό του γοφό, το μηρό και το πόδι του και κάποτε μάλιστα κούτσαινε ελαφρά.
»Τα εξωτερικά αυτά χαρακτηριστικά του Αυγούστου τα επιβεβαιώνουν και οι περισσότερες παραστάσεις νομισμάτων αλλά και οι προτομές του, που έχουν σωθεί από την αρχαιότητα. Η πιο χαρακτηριστική απεικόνισή του είναι ένα άγαλμα από μάρμαρο, στο οποίο παριστάνεται σε ηλικία περίπου 45 ετών, όρθιος, φορώντας την πανοπλία του σε στάση στρατηγού που μιλάει στο στρατό του.
»Ο Οκταβιανός, παρά την εύθραυστη υγεία του, έφθασε ως τα 77 του χρόνια και πέθανε ήσυχος στο κρεβάτι του. Μετά τον θάνατό του θεοποιήθηκε και τα ονόματα “Καίσαρ” και “Αύγουστος” έγιναν τίτλοι για τους επόμενους Ρωμαίους αυτοκράτορες».
Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο
Επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη, Προϊσταμένη ΛΓ’ ΕΠΚΑ.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταυρούλα Πούλου.