Η περιοδική έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία – Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums», με 195 μοναδικά έργα της αρχαιότητας, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 19.00, στο Regional Archaeological Museum στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας. Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου του 2013 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου θα παραμείνει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη. Σκοπός της είναι να παρουσιαστούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτρέτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι θεματικές ενότητες:
Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης», περιλαμβάνονται σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου, ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση. Η κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες έχουν καθιερωθεί ως απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών.
Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» στη νεότερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο. Η ενότητα «Ηγεμόνες και Γεγονότα» εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά, και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (Φίλιππος Β’, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος). Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό», δηλαδή από το Δωδεκάθεο στον Χριστιανισμό. Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά στοιχεία του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα έως την Άλωση το 1453.
Στην έκθεση, εκτός από τις συλλογές του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζονται και έργα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία του Κεραμεικού, της Αρχαίας Αγοράς, των Δελφών, της Θήβας, της Λαμίας, του Άργους, καθώς και από τις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελάτειας και Διστόμου. Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική-μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης αποτελούν καρπό αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.
Την επιστημονική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο μουσείων. Τη μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν η δρ Μαρία Λαμπρινού, αρχιτέκτων-μηχανικός, προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίων Νήσων, η Βασιλική Δρούγκα, αρχιτέκτων-μηχανικός, τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο Σταμάτης Ζάννος, μουσειογράφος.