Ευχάριστα είναι τα μηνύματα που μας ήρθαν για την προσέλευση του κοινού στα μουσεία το Σάββατο 18 Μαΐου (σε κάποιες περιπτώσεις και την Κυριακή 19 Μαΐου), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τα χίλια άτομα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου: «Σε μια μαγική νύχτα εξελίχτηκε η “Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων” στις 17 Μαΐου. Με την αθρόα προσέλευση του κοινού και το μουσικό σύνολο Art Various, ταξιδέψαμε σε γνωστά μονοπάτια της μουσικής… ονειρευτήκαμε, θυμηθήκαμε, τραγουδήσαμε!
»Το Σάββατο 18 Μαΐου, ακολούθησε η “Διεθνής Ημέρα Μουσείων” αφιερωμένη στη Μνήμη. Όσοι δεν γνώριζαν την περιοδική έκθεση του ΑΜΘ “Αρχαιοκαπηλία Τέλος” είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από αρχαιολόγους του Μουσείου στη συγκεκριμένη έκθεση και να ενημερωθούν για την αρχαιοκαπηλία και κατ’ επέκταση για την “απώλεια” της Μνήμης».
Να σημειώσουμε, επίσης, πως η διαδικτυακή δράση του Μουσείου με θέμα τη Μνήμη, που ξεκίνησε μέσω της σελίδας του στο facebook με τίτλο «Συνομιλούμε, θυμόμαστε, δημιουργούμε… αλλάζουμε;» θα συνεχιστεί, έτσι μπορείτε να «εκθέσετε» στη συγκεκριμένη σελίδα τα αντικείμενα ή τους τόπους που συνιστούν τις δικές σας πολύτιμες αναμνήσεις.
ΙΔ’ ΕΠΚΑ: Λαμία, Αταλάντη, Ελάτεια
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Λαμία, την Αταλάντη και την Ελάτεια, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Με εξαιρετική επιτυχία, στην κατάμεστη Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου στο Κάστρο Λαμίας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων η παράσταση «Οι όρνιθες… στο σημερινό μας κοτέτσι». Η παράσταση αποτελεί το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πατρίδα του άνδρα είναι όπου κι αν ευημερεί» το οποίο απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε παιδιά παλιννοστούντων Ελλήνων και σε αλλοδαπούς μαθητές και υλοποιείται με ευθύνη της κ. Σοφίας Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της Εφορείας και του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Τζελέπη. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από θεματικές ξεναγήσεις με αναφορά στο αρχαίο θέατρο, βάσει των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας.
Η δραματοποίηση του γνωστού αλλά τόσο επίκαιρου έργου του Αριστοφάνη, προσαρμοσμένου αριστοτεχνικά στη σημερινή πραγματικότητα, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και παράλληλα να αφομοιώσουν πληροφορίες σχετικές με τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου.
Ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας από αρχαιολόγους της Εφορείας με ελεύθερη είσοδο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή η περιοδεύουσα έκθεση κειμένων-φωτογραφίας «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, με ξεναγήσεις μαθητών, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις για το κοινό και, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο, η εκδήλωση για την γνωριμία του κοινού με την αποικία Εμπόριον, υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών. Εντυπωσίασε το καλλιτεχνικό σκέλος της με απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση πεζών κειμένων από το βιβλίο του Ινστιτούτου Θερβάντες «Πανάρχαια Ευφωνία, Λογοτεχνικά κείμενα για το Εμπόριον» από την κ. Μαρδίτσα Ζεκεντέ και τον κ. Κώστα Μάρκου, με την συνοδεία πιάνου από την καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Μαργαρίτα Παλαιολόγου, καθώς και η εναργής παρουσίαση των Ιερών του Εμπορίου από τον Ισπανό διδάκτορα αρχαιολογίας κ. Manuel Arjona, που προκάλεσε ζωηρή συζήτηση γύρω από το θέμα με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Τέλος, με προσοχή παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Ελάτειας και των γύρω περιοχών την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» στο Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας, ενώ και περιηγήθηκαν και στην έκθεση φωτογραφίας η οποία τη συνόδευε. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.
Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, προσκάλεσε τους επισκέπτες του ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design σε μία έκθεση με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς».
7.000 επισκέπτες πλημμύρισαν τους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Κεντρικού κτηρίου, παρακολούθησαν τα 10 ζωντανά εργαστήρια των τεχνιτών και δημιουργών που τους αποκάλυψαν βήμα βήμα τα μυστικά της τέχνης τους, έφεραν τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν τα 3 εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν οργανωθεί αποκλειστικά για αυτά και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προετοιμασία της έκθεσης «Κωνσταντίνος Μάνος. A Greek portfolio: 50 χρόνια μετά», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα 21 Μαΐου 2013, στις 20:00.
Παράλληλα, η γνωστή εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ συμμετείχε στη γιορτή, με μία δράση, μία «Σισσύφεια» διαδρομή 7 χιλιομέτρων από την ART ATHINA στο Μουσείο Μπενάκη με τη μεταφορά μιας πολυγωνικής σφαίρας το Σάββατο 18 Μαΐου στον κήπο του Μουσείου, καλώντας το κοινό να δημιουργήσουν τα δικά του έργα.
Αυτή η γιορτινή μέρα συνέπεσε με μία πολύ καλή είδηση για το Μουσείο Μπενάκη. Συγκεκριμένα η Telegraph σε ρεπορτάζ με τίτλο “The world’s best museums: A guide”, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας (http://www.telegraph.co.uk/travel/10062522/The-worlds-best-museums-a-guide.html) με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσείων, συμπεριέλαβε το Μουσείο Μπενάκη μεταξύ των καλύτερων μουσείων στον κόσμο.