Τα τελευταία χρόνια η σχέση των Ελλήνων εποίκων και του γηγενούς πληθυσμού κατά την περίοδο του λεγόμενου «μεγάλου αποικισμού» έχει ενδεχομένως θεωρηθεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό υπό το πρίσμα μιας πολιτικώς ορθής αντίληψης που θέλει τις επαφές των δύο πληθυσμών να διέπονται από σχέσεις συμβίωσης και πολιτιστικής αφομοίωσης.

Είναι σαφές ότι φαινόμενα πολιτιστικής αφομοίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης έλαβαν χώρα ενδεχομένως κατά τόπους. Ωστόσο, η κατασκευή μοντέλων οδηγεί συχνά σε αμφίβολες γενικεύσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μια διαχρονική προσέγγιση απειλεί να ισοπεδώσει τις ιστορικές εξελίξεις και τις ρήξεις που παρατηρούνται.

Σε προσεχή διάλεξή του με θέμα «Immigranten und Indigene: Eine Kontakttypologie am Beispiel der sog. Großen Kolonisation der Griechen» (Μετανάστες και γηγενείς κατά τον λεγόμενο «μεγάλο αποικισμό» των Ελλήνων: Μια τυπολογία των επαφών), ο καθηγητής Frank Bernstein έχει σκοπό, μέσω μιας γενικής επισκόπησης, να στρέψει την προσοχή στην ποικιλία των επαφών μεταξύ εποίκων και γηγενών, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο των απαρχών τους. Θα εστιάσει επίσης στα στοιχεία που προσφέρει το υλικό από τυπολογικής άποψης για τις πρώτες επαφές μεταξύ των Ελλήνων εποίκων και του γηγενούς πληθυσμού κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «μεγάλου αποικισμού».

Τη διάλεξη διοργανώνει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, στις 18.00 (Φειδίου 1, Αθήνα).