Ξεκινούν αύριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι εργασίες του καθιερωμένου εαρινού Συμποσίου για τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη που διοργανώνει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, με θέμα «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική και Αρχιτεκτονική μετά την Άλωση», στο οποίο θα παρουσιαστούν 58 ανακοινώσεις.
Το ειδικό επιστημονικό θέμα του Συμποσίου, που θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου, είναι «Το βυζαντινό μοναστήρι. Οργάνωση και Λειτουργία». Σε αυτό έχουν προγραμματιστεί έξι εισηγήσεις, από τις οποίες οι δύο είναι ημίωρες ενώ οι άλλες τέσσερις, επειδή κρίθηκε ορθότερο να κληθούν περισσότεροι ειδικοί ερευνητές, θα διαρκέσουν ένα εικοσάλεπτο η καθεμία.
Η πρωϊνή συνεδρία της Παρασκευής είναι αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική όλων των περιόδων. Η τελευταία ανακοίνωση αναφέρεται σε οθωμανικό τέμενος. Η πρώτη απογευματινή συνεδρία καλύπτεται με ανακοινώσεις σχετικές με αρχειακές έρευνες και με θέματα τοπογραφίας, αρχαιολογίας και επιγραφικής. Στη δεύτερη συνεδρία του απογεύματος συγκεντρώνονται θέματα σχετικά με τη μνημειακή ζωγραφική, τις εικόνες και τις μικρογραφίες της βυζαντινής περιόδου, καθώς και της περιόδου της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας.
Οι συνεδρίες του Σαββάτου είναι αφιερωμένες στο ειδικό θέμα. Η συνεδρία της Κυριακής επικεντρώνεται στη μνημειακή ζωγραφική, τις εικόνες και τη μικροτεχνία μετά την Άλωση.
Οι πρωινές συνεδρίες αρχίζουν την Παρασκευή στις 9.20, το Σάββατο στις 9.30 και την Κυριακή στις 10.00, ενώ οι απογευματινές συνεδρίες στις 17.30.
Πρόγραμμα του 33ου Συμποσίου για τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη