Οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.) χειραγωγούσαν τους χρησμούς ώστε να κυβερνούν ευκολότερα τους Κινέζους και να έχουν την εύνοια της κοινής γνώμης, αποκαλύπτει μια αρχαιολογική μελέτη την οποία επικαλείται το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Οι αυτοκράτορες της εποχής εκείνης λάμβαναν σημαντικές αποφάσεις βασιζόμενοι σε χρησμούς και στη μαντική. Έκαιγαν καύκαλα χελωνών ή οστά ζώων και διάβαζαν το μέλλον στα ραγίσματα που προκαλούσε η θερμότητα, εξηγεί το πρακτορείο.

Όμως «οι εμπειρίες μας έδειξαν πως η εμφάνιση ορισμένων ρωγμών μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί» και άρα να χειραγωγηθεί, εξηγεί ο Χου Γιανγκφένγκ, ειδικός του εργαστηρίου αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν (ανατολική Κίνα), τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

«Στη δυναστεία των Σανγκ, ο αυτοκράτορας ήταν ο αρχηγός στους μάντεις. Έτσι είναι δυνατό να ήλεγχε την κοινή γνώμη με προβλέψεις βασισμένες στα καμένα οστά», προσθέτει ο ερευνητής.

Ένας εξέχων αρχαιολόγος υποστήριξε στο «Νέα Κίνα» πως στη διάρκεια των ερευνών αυτών, οι οποίες αναγνωρίστηκαν διεθνώς, εξετάστηκαν 185 θραύσματα οστών και καυκάλων.