Σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού “The International Journal of Nautical Archaeology”, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, γεωφυσικοί και ωκεανογράφοι σχολιάζουν μια κατασκευή έκτασης 81.755 τ.μ. και όγκου 60.000 τόνων που βρίσκεται στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Ενώ o λιθοσωρός δεν έχει χαρακτηριστικό σχήμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δε μοιάζει με κάτι φυσικό και θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο. Αποτελείται από βασαλτικούς ογκόλιθους που μπορεί να είχαν μεταφερθεί στη θέση από απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Οι ερευνητές που εμπλέκονται στην έρευνα δεν είναι σίγουροι για το εάν η κατασκευή ήταν υποβρύχια ή αν κτίστηκε σε μια περίοδο όπου η στάθμη του νερού ήταν χαμηλά, για να βυθιστεί αργότερα. Ίχνη αρχαίων ιχθυοκαλλιεργειών για τη στήριξη οικονομίας βασισμένης στους υδάτινους πόρους έχουν βρεθεί στην περιοχή αλλά κανένα δεν μπορεί να παραβληθεί στο μέγεθος με την κατασκευή αυτή. Οι ερευνητές τη συνδέουν επίσης με γειτονικές εγκαταστάσεις της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, όπως η Μπετ Γιερά, η οποία περιλαμβάνει μνημειακές οχυρωματικές κατασκευές από την τρίτη χιλιετία π.Χ.
Η μεγάλη κλίμακα της κατασκευής στη Γαλιλαία συστήνει φυσικά περαιτέρω μελέτη και οι συγγραφείς του άρθρου γράφουν ότι μια πλήρης υποθαλάσσια έρευνα «χρειάζεται για να ερευνηθούν τα θεμέλιά της, να αναζητηθούν αντικείμενα ως δείγματα και να παραχθούν στοιχεία χρονολόγησης».