Λίθινη σαρκοφάγος που βρέθηκε στην πόλη Σιβριχισάρ της επαρχίας Εσκί Σεχίρ τςη Τουρκίας φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί για την ταφή του διάσημου λαϊκού σοφού Νασρεντίν Χότζα, σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια και φυλασσόταν στη βιβλιοθήκη του τοπικού τζαμιού Ουλού. Μόλις πρόσφατα όμως η σαρκοφάγος ταυτίστηκε με αυτή του Νασρεντίν, του σοφού Σούφι που έζησε τον 13ο αι. και παραμένει αγαπητός λαϊκός ήρωας σε όλες τις πρώην Οθωμανικές κτήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Αφαιρέσαμε τα οστά της κόρης του από τη Φάτμα Χατούν το 2003 από ένα νεκροταφείο στο Σιβριχισάρ και τα μεταφέραμε σε μουσείο. Σε μια περιοχή 50 μ. μακρύτερα γινόταν ανάπλαση από τον δήμο και αποκαλύφθηκε η σαρκοφάγος. Έρευνες έδειξαν ότι ανήκε στον Νασρεντίν Χότζα», λέει ο Ερόλ Αλτινσπάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αναντολού. Προσθέτει επίσης ότι το Σιβριχισάρ θα πρέπει από τώρα να θεωρείται ως ο τόπος όπου έζησε ο διάσημος σοφός, αν και μέχρι σήμερα την τιμή της γενέτειρας του Νασρεντίν είχε η περιοχή Ακσεχίρ.