«Παρελθόν» θα αποτελούν τα γκράφιτι από μνημεία, δημόσια γλυπτά και χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, καθώς εξειδικευμένα συνεργεία έχουν βαλθεί τις τελευταίες ημέρες να καθαρίσουν τις όποιες ζωγραφιές, τις μουτζούρες αλλά και τα μηνύματα που γράφτηκαν με σπρέι.
Χάρη σε μία εξελιγμένη σουηδική τεχνική, φιλική προς το περιβάλλον, τα γκράφιτι απομακρύνονται εύκολα από σημεία με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του δημαρχιακού μεγάρου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον που ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και γίνεται σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και ενεργούς πολίτες.
Η δράση για τον καθαρισμό των μνημείων από υπογραφές και λεκέδες με σπρέι πάνω σε μνημεία και ιδιαίτερα σημεία της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί την Κυριακή 28 Απριλίου, στις 10:30, το πρωί με συγκέντρωση εθελοντών και πολιτών στο χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ.
«Τα γκράφιτι είναι δύο ειδών. Αυτά που έχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα και τ’ άλλα που καταστρέφουν τα μνημεία. Ήδη έχει καθαριστεί το άγαλμα του Εμμανουήλ Παππά και συνεχίζουμε. Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να τα ξαναβρωμίσουν, όμως εμείς θα είμαστε εκεί για να τα καθαρίζουμε μέχρι να ανέβει το επίπεδο ζωής στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία για τον καλλωπισμό των κεντρικών σημείων της Θεσσαλονίκης. «Προτείναμε στον δήμο να καθαρίσουμε τα μνημεία με μια σουηδική τεχνική. Εκτός από τον εύκολο καθαρισμό περνάμε τα μάρμαρα με κερί, ώστε και κάποιος να τα ξαναλερώσει να μπορούμε εύκολα να τα καθαρίσουμε».