Το 1999 η σκηνοθέτις Ελένη Αλεξανδράκη ακολούθησε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου τους κατοίκους της Νισύρου με την κάμερά της, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή και τα έθιμά τους.

Όπως τονίζει η ίδια η σκηνοθέτις: «Προσπάθησα να κοιτάξω τον κόσμο, με την αθωότητα του ανθρώπου που επικοινωνεί με τη θρησκεία, μέσα από την ποίηση που αποπνέει, και του κινηματογραφιστή που χρησιμοποιεί τον φακό σαν στυλό, για να καταγράψει και να ανασυνθέσει όλα όσα κάνουν την καρδιά του να χτυπά».

Και συνεχίζει: «Πάνω στο μικρό αυτό νησί βρήκα μια αληθινή κοινότητα, που εξακολουθεί να επιβιώνει γιατί δεν έπαψε να συντηρεί την παράδοσή της. Η συγκεκριμένη εκκλησιαστική περίοδος ήταν απόλυτα κατάλληλη για να καταλάβει κανείς μια ιδιαίτερη πλευρά της Ορθοδοξίας, βλέποντας πόσο φυσικά ενώνεται το ιερό στοιχείο με το ανθρώπινο. Από μόνοι τους η Παναγία και ο Χριστός έγιναν τα κεντρικά Πρόσωπα της ανθρώπινης “ιστορίας” που διηγείται η ταινία.

»Οι φυσικές ομορφιές του νησιού, τα ευγενικά πρόσωπα των Νισυρίων, η καθημερινή ζωή και οι εκκλησιαστικές τελετουργίες αναδίδουν μια μουσικότητα που εμπνέει στον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με τον τόπο αγάπη και θαυμασμό».

Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη με τίτλο «Μυρίζει Πάσκα» θα προβληθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, στις 20.00, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13).

Είσοδος ελεύθερη.