Το σώμα μιας αριστοκράτισσας που έζησε στην Βρετανία πριν από 4.000 χρόνια καθώς και τα χρυσά κοσμήματα που την συνόδευαν στην άλλη ζωή αποκαλύφθηκαν από Βρετανούς αρχαιολόγους κοντά στο Ουίνδσορ της Αγγλίας. Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε πριν από 18 μήνες αλλά η ανακοίνωση έγινε μόλις πρόσφατα, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του σκελετικού υλικού.
Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον Γκάρεθ Τσάφεϊ (του αρχαιολογικού οργανισμού Wessex Archaeology), η αποκάλυψη αντιπροσωπεύει το προγενέστερο γνωστό παράδειγμα τόσο πλούσια κτερισμένης γυναικείας ταφής. Η κυρία, που πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών, ήταν θαμμένη με το κεφάλι προς νότο και φορώντας ένα περιδέραιο από διπλωμένα φύλλα χρυσού, ήλεκτρο και ψήφους από λιγνίτη. Ακόμη, τα κουμπιά στο επάνω μέρος του ενδύματός της ήταν από ήλεκτρο, ενώ φαίνεται ότι φορούσε κι ένα περικάρπιο από ψήφους λιγνίτη. Τέλος, βρέθηκε κρατώντας μια πρόχου διακοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα, η οποία είχε τοποθετηθεί στα χέρια της στο πλαίσιο πιθανότατα κάποιας νεκρικής τελετουργίας.
Η ταφή χρονολογείται περίπου δύο αιώνες μετά την κατασκευή του Στόουνχεντζ και ανήκει στο χρονολογικό ορίζοντά του. Είναι γνωστό ότι κατά τη βρετανική Χαλκολιθική Εποχή, στη νότια Βρετανία, ορισμένοι άνδρες αριστοκράτες είχαν χρυσά αντικείμενα αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε ενδείξεις ότι μια γυναίκα είχε αντίστοιχο πλούτο. Ο χρυσός αλλά και τα άλλα υλικά των αντικειμένων του τάφου ( ήλεκτρο και λιγνίτης) είχαν επίσης έρθει από μακρινές περιοχές οι οποίες εντούτοις τοποθετούνται μέσα στη Βρετανία.
Σχετικά με την κατεύθυνση του κεφαλιού της γυναίκας στο Νότο, συμφωνεί με αντίστοιχα παραδείγματα ταφών της εποχής του Στόουνχεντζ (οι άνδρες κοιτούν στο Βορρά, οι γυναίκες στο Νότο), ενώ η αρχαιολογική έρευνα ανά την Ευρώπη έχει δείξει ότι οι γυναίκες συνδέονταν με το ζεστό και ηλιόλουστο Νότο ενώ οι άνδρες με τον ψυχρό και σκληρό Βορρά. Σύμφωνα με τον ανασκαφέα, κ. Τσάφεϊ, η κυρία του Γουίνδσορ «ήταν πιθανότατα μια σημαντική προσωπικότητα στην κοινωνία της, στο βαθμό που της επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε σπάνια και εξωτικά αντικείμενα κύρους. ίσως ήταν ηγετική φυσιογνωμία, άνθρωπος με εξουσία και δύναμη ή μέλος μιας ισχυρής οικογένειας, μια βασίλισσα ή πριγκίπισσα».
Η ανασκαφή είναι τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια στην περιοχή και έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα όπως τέσσερις νεολιθικές οικίες, σαράντα ταφές και τρεις αγροικίες της Εποχής του Χαλκού και μερικές εγκαταστάσεις της Εποχής του Σιδήρου.