Πάγωσε, πριν σχεδόν ξεκινήσει το έργο για την αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων του Κάστρου της Μεθώνης και κυρίως για τη διάσωση του εντυπωσιακού πύργου του Βιλλεαρδουίνου. Ο λόγος είναι η γραφειοκρατία και οι αλόγιστες αλλαγές των νόμων με δικαιολογία τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Εγκαταλειμμένη μένει και η ολοκαίνουργια σκαλωσιά στήριξης του πύργου του Βιλλεαρδουίνου, που κόστισε περίπου 65.000 ευρώ και στηρίζεται στη θάλασσα, από την οποία και φθείρεται.
Το έργο έχει σταματήσει να εκτελείται διότι δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό. Οι προσληφθέντες για το έργο εργάτες, η υπεύθυνη αρχαιολόγος καθώς και ο επιβλέπων μηχανικός απολύθηκαν καθώς η πρόσληψή τους είχε γίνει χωρίς η αρχική προκήρυξη να έχει εγκριθεί από την κεντρική επιτροπή.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του πρώην υπουργείου Πολιτισμού, ανέρχεται στις 900.000 ευρώ. Το έργο γίνεται με αυτεπιστασία από την Επιτροπή για την Ανάδειξη, Αναστήλωση και Συντήρηση των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας (Νιόκαστρο, Παλαιοναυαρίνο, Κάστρο Μεθώνης και Κάστρο Κορώνης), πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Νικόλαος Ζίας.
Άγνωστο είναι επίσης το πότε θα συνεχίσουν οι εργασίες, οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και περίπου δύο μήνες. Εάν γίνει νέα προκήρυξη, θεωρείται απίθανο να προσληφθούν οι νέοι εργάτες σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Η λύση που θα συνέφερε περισσότερο το έργο είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων, κάτι που προβλέπεται με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η οποία συντάχθηκε ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει διστακτικότητα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης επιλογής. Επίσης, εφόσον καθυστερεί η απορρόφηση των εγκεκριμένων κονδυλίων, δεν αποκλείεται ακόμη και η απένταξη του έργου.
Σημειώνεται ότι η μελέτη του έργου προβλέπει εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλλεαρδουίνου) του κάστρου Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ειδικά για τον πύργο του Βιλλεαρδουίνου, προβλέπεται ανάκτηση της επιθαλάσσιας (νότιας) τοιχοποιίας του πύργου που έχει καταρρεύσει, εφαρμογή ενεμάτων σε όλους τους τοίχους, συμπλήρωση στο βόρειο, νότιο και ενδιάμεσο πεσσό, καθαρισμός αρμών και εν συνεχεία βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής, όπου χρειάζεται, συρραφή της ρηγμάτωσης στο νότιο τοίχο, απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων, εκεί όπου δεν ακολουθούν τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, ανακατασκευή θόλων του πύργου (καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων, αποκατάσταση ρωγμών με βαθύ αρμολόγημα, ανάκτηση τμημάτων που έχουν καταρρεύσει), αποκατάσταση οξυκόρυφων ανοιγμάτων, στερέωση λίθων, στεγανοποίηση επιπέδου του Πύργου (δάπεδο ορόφου).