«Η λύση της συνύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων και μετρό είναι αποδεκτή. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πολλαπλή κινητικότητα των επιστημόνων. Πληροφορούμαι ότι υπάρχουν οκτώ τεχνικές προτάσεις. Μόλις υπάρξει η συνισταμένη μελέτη που θα θέτει το θέμα με όρους τεχνικά παραδεκτούς, το έργο θα μπορέσει να συνεχίσει επιτυχώς χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις».
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το θέμα της διατήρησης ή μη των εντυπωσιακών αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη διάνοιξη του σταθμού Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά την τυχόν αναπομπή της σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως «με το δεδομένο πως κοινός παρονομαστής όλων των τεχνικών προτάσεων είναι η απόσπαση των αρχαιοτήτων –για την επανατοποθέτησή τους– πιθανόν να μη χρειαστεί αναπομπή της απόφασης του ΚΑΣ» (της 24ης Ιανουαρίου) καθώς αυτή προβλέπει την «απόσπαση και φύλαξή τους σε συγκεκριμένο τόπο (στρατόπεδο Παύλου Μελά) ή… όπου αλλού προκειμένου να εκτεθούν τα εν θέματι αρχαία κατάλοιπα ως σύνολο».
«Η λογική του… ή μετρό ή αρχαία είναι απαράδεκτη. Αποδεχόμαστε να αποσπαστούν τα αρχαία και να επανατοποθετηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το αναπτυξιακό έργο του μετρό είναι ο βασικός γνώμονας για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι συστάθηκε ήδη τριμερής επιτροπή μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας ΜΕΤΡΟ, του ΑΠΘ και του ΤΕΕ η οποία και θα συνδιαμορφώσει (στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης) κοινή πρόταση (πάντα με το δεδομένο της τελικής συνύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων και τεχνικού έργου του μετρό). Η πρόταση της επιτροπής θα αποσταλεί στο υπουργείο για την τελική της έγκριση.