Με ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο με τον Διονύση Σαββόπουλο στη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Λυδία Κονιόρδου σε μεταμεσονύκτια Παπαδιαμαντική Αγρυπνία μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη, με ξεναγήσεις από σημαντικούς αρχαιολόγους, ειδικούς σε μνημεία της Πλάκας, με καντάδες, με παιχνίδια για παιδιά, με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, με παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Καρελλά, και άλλα δρώμενα-εκπλήξεις, γιορτάζει στις 18 και 19 Μαΐου η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συμπληρώνοντας 40 χρόνια δράσης για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν οι πολιτικές της εποχής, τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Αφορμή για τη δημιουργία της υπήρξε η απόφαση του Στ. Παττακού να γκρεμίσει την επιβλητική ενετική εκκλησία του Σωτήρος στο Ηράκλειο για να γίνει parking.
«Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε ή να παινευτούμε. Ο τόπος μας περνάει πολύ βαθιά κρίση για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αυτοϊκανοποίηση. Εξάλλου και σήμερα υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι. Γιορτάζουμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη τη χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους, είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της δικής μας γενιάς και την κληρονομιά των επόμενων γενεών» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων η ιδρύτρια της (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Ελληνικής Εταιρείας που έχει συμβάλει και στη διάσωση της Πλάκα.
«Αυτό που χρωστάμε στον Κώστα και τη Λυδία Καρρά δεν είναι οι αναστηλώσεις και τα μεγάλα έργα. Αυτά τα κάνουν και οι αρμόδιοι φορείς και τα υπουργεία με τα ευρωπαϊκά πακέτα. Αυτό που τους χρωστάμε είναι ότι στάθηκαν ταπεινά, προσπάθησαν να “συναγάγουν τα περισσεύσαντα κλάσματα”, ό,τι απόμεινε. Από το 1972 σκέφτηκαν τα μικρά νησιά όχι τα κοσμικά και έσωσαν τα αλώνια. Σώσανε τα χωράφια, τα νερά, τις βρύσες, τα σώσανε από την “ατίμωση γαίας”, που αυτή η επίπλαστη ευημερία τα τελευταία χρόνια κόντεψε να τα διαλύσει» σημείωσε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Λίλα Μαραγκού.
Στον χαιρετισμό που απέστειλε η γγ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στα 40 αυτά χρόνια η Ελληνική Εταιρεία προέβη σε πολυάριθμες οργανωμένες παρεμβάσεις για τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων, την αναμόρφωση της χωροταξικής, της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής πολιτικής και νομοθεσίας, την επιστημονική έρευνα και λαϊκή επιμόρφωση με την πραγματοποίηση εκδόσεων και την οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, την κοινωνική και διοικητική κινητοποίηση».
«Με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, της οποίας το έργο γλυκαίνει όχι μόνο τη δική μου καρδιά, αλλά κάθε ανθρώπου που έχει περιεχόμενο. Θα δώσουμε γι’ αυτό μία συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, μην ξεχνάτε τα πρώτα μου βήματα ως τραγουδοποιού έγιναν εδώ στην Πλάκα και μαζί μου θα είναι τρεις μουσικοί δαίμονες, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Βαγγέλης Καρίπης και ο Ορέστης Φραγκίδης. Για τα 40 χρόνια της εταιρείας εύχομαι “Άνοιξη για πάντα”» είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μετέχει, επίσης, σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς φορείς περιβάλλοντος.