To μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας, στο Άργος, που ανασκάφηκε στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα από τον W. Vollgraff και τον J. Deshayes αντίστοιχα, δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την έρευνα, κυρίως λόγω της απουσίας εντυπωσιακών κτερισμάτων που θα έδιναν τη δυνατότητα να συζητηθούν θέματα κοινωνικής διαφοροποίησης.

Η πρόσφατη μελέτη ενός συνόλου αδημοσίευτων ευρημάτων από τις ανασκαφές Vollgraff, το οποίο φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελείται κυρίως από χρυσά κοσμήματα, καθώς και η επανεξέταση του υλικού της ανασκαφής Deshayes οδηγoύν σε αναθεωρήσεις σχετικά με τη χρονολόγηση του νεκροταφείου, τον υλικό πλούτο του, τις επαφές με άλλες περιοχές, και τη σταδιακή υιοθέτηση μυκηναϊκών ταφικών εθίμων από τον τοπικό πληθυσμό.

Τα νέα στοιχεία θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου, η δρ Άννα Φίλιππα-Touchais (Επιστ. συνεργ. της Γαλλικής Σχολής Αθηνών) και ο δρ Νίκος Παπαδημητρίου (Επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Η ομιλία τους, με τίτλο «Το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας στο Άργος – μια νέα ματιά», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακοπούλου» (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Όπως θα εξηγήσουν οι δύο ομιλητές: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, το νεκροταφείο της Δειράδας ιδρύεται κατά την ΥΕ ΙΙΑ περίοδο αλλά έως και την ΥΕ ΙΙΙΑ1 παραμένει ένας διακεκριμένος χώρος ταφής για κοινωνικές ομάδες με πρόσβαση σε σημαντικά δίκτυα ανταλλαγών, ενώ συνυπάρχει με παλαιότερα νεκροταφεία στις νότιες υπώρειες της Ασπίδας. Η Δειράδα αναδεικνύεται στο κύριο νεκροταφείο του Άργους μόνο κατά την ΥΕ ΙΙΙΑ2 και χρησιμοποιείται έως την ΥΕ ΙΙΙΓ περίοδο.

»Η συγκριτική εξέταση με άλλα νεκροταφεία της Αργολίδας οδηγεί στην υπόθεση ότι η ΥΕ ΙΙ-ΙΙΙΑ1 ήταν η περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκε ένας κοινός κώδικας ταφικής συμπεριφοράς, ο οποίος έδινε έμφαση στις τελετουργίες που ελάμβαναν χώρα μπροστά στις εισόδους των τάφων και εξήρε τον υλικό πλούτο ως στοιχείο κοινωνικής προβολής και συλλογικής κοινωνικής ταυτότητας.

»Η έρευνά μας εστιάζει και σε μια ακόμη πτυχή του πολιτισμού της Ύστερης Χαλκοκρατίας: την τεχνολογία των διαφόρων υλικών (κυρίως του χρυσού), τις μεθόδους κατεργασίας και τη μελέτη τους μέσω μικροσκοπικών παρατηρήσεων και πειραματικών εφαρμογών (θα προβληθεί σχετικό φιλμάκι)».

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων, τις οποίες ακολουθεί συζήτηση. Οργανώνονται ανά δίμηνο και φιλοξενούνται στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οργανωτική Επιτροπή Μυκηναϊκού Σεμιναρίου: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.