«Τα τείχη της Αθήνας αφηγούνται την ιστορία της» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου την προσεχή Δευτέρα 15 Απριλίου, και ώρα 18:30, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος).

Σύμφωνα με την κα Δακουρά-Βογιατζόγλου: «Παρακολουθώντας κανείς την διαδοχή των ιστορικών εποχών και παράλληλα τις αλλαγές στους οχυρωματικούς περιβόλους, τις επεκτάσεις ή συρρικνώσεις, τις τοιχοποιίες και τα υλικά δομής τους, θα μπορούσε να έχει την αφήγηση της ιστορίας της πόλης με σκηνικό τα τείχη. Τα τείχη συμβόλισαν ανέκαθεν την ισχύ της πόλης και η κατεδάφισή τους από τους νικητές την κατάλυση αυτής της ισχύος.

»Με καμβά τα κατάλοιπα των τειχών της Αθήνας και τις ιστορικές μαρτυρίες αναπλάθεται η ιστορία της πόλης και οι χρονικές στιγμές που επηρέασαν όχι μόνο τη δική της ιστορική υπόσταση αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Η οχυρή μυκηναϊκή Ακρόπολη, η προστασία της πόλης-κράτους των Αθηνών και του Πειραιά με το μεγαλόπνοο σχέδιο οχύρωσής τους από τον Θεμιστοκλή, η κατασκευή των Μακρών Τειχών, η συρρίκνωση της πόλης με τον υστερορωμαϊκό περίβολο και η εκ νέου ανάδειξη της Ακρόπολης σε οχυρό, που διατηρήθηκε έως και την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό, αναδεικνύουν τη βασική ανάγκη της πόλης για προστασία από τους εξωτερικούς κινδύνους.

»Αυτά τα τείχη της Αθήνας αντιμετώπισαν τις ορδές των βαρβάρων Περσών, κατεδαφίστηκαν με τη λήξη του πελοποννησιακού πολέμου, δεν άντεξαν στη μανία του Σύλλα, στις επιθέσεις των Ερούλων, των Γότθων και Βησιγότθων, καταλήφθηκαν από τους Φράγκους, έπεσαν στα χέρια των Τούρκων, καταστράφηκαν από τον Μοροζίνι, για να επανέλθουν στους Τούρκους και τελικά παραδόθηκαν στους Έλληνες με την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Τα σωζόμενα μέχρι σήμερα κατάλοιπά τους αποτελούν τους βουβούς μάρτυρες της ιστορίας της πόλης μας».

Τη διάλεξη διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.