Νέες εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν την εικόνα της ως αντιπροσωπευτικής θέσης για το χιττιτικό πολιτισμού πρόκειται να δημιουργηθούν στο Αλατσά Χογιούκ της Τουρκίας.

«Υπάλληλοι του υπουργείου και αντιπρόσωποι της εταιρείας που ετοίμασε το σχέδιο ανάπλασης ήρθαν στο Αλατσά Χογιούκ και εξέτασαν τις περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τμήματά του. Με το σχέδιο αυτό, η προστατευόμενη περιοχή της αρχαίας θέσης θα διευρυνθεί», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Αλατσά Χογιούκ, Καθηγητής Αϋκούτ Τσινάρογλου, που υπολογίζει ότι το πρόγραμμα ανάπλασης για την προστασία της θέσης που ετοίμασε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικ΄ςη μας χώρας προγραμματίζεται να εφαρμοστεί σε ένα χρόνο.

Ο Καθ. Τσινάρογλου προσέθεσε ότι ορισμένες περιοχές στη θέση, η οποία προσελκύει σήμερα περίπου 50.000 επισκέπτες το χρόνο, θα αποτελέσουν αρχαιολογικές περιοχές πρώτου βαθμού. Επίσης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φορέων με μέλη του κοινού. «Η περιοχή εκτέλεσης του προγράμματος συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή, όπου παραβρέθηκαν υπάλληλοι του Υπουργείου, ο δήμαρχος, ο διευθυντής του μουσείου της περιοχής και απλοί πολίτες. Το σχέδιο προβλέπει την προστασία των συμφερόντων πολιτών της περιοχής, ενώ καθορίστηκε οδικός χάρτης με βάση απόψεις από όλες τις πλευρές».

Κέντρο τουρισμού

Σχετικά με τη νέα διάταξη και τις αντίστοιχες επενδύσεις στην περιοχή, ο καθ. Τσινάρογλου είπε ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να εκτιμήσουν περισσότερο τον πολιτισμό των Χετταίων.

«Το Αλατσά Χογιούκ, που κατοικείται ήδη από τη Χαλκολιθική περίοδο, πριν 4.500 χρόνια, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των Χετταίων, Διαθέτει μια εντυπωσιακή πύλη με Σφίγγα καθώς και θρησκευτικά και διοικητικά κτίρια, ενώ εδώ ήταν και το πρώτο φράγμα της Ανατολίας. Ο χώρος είναι σαν ένα ανοικτό μουσείο. Οι ανασκαφές του Αλατσά Χογιούκ, που ξεκίνησαν στα 1907 -στην οθωμανική περίοδο- αλλά διήρκεσαν μόνο λίγο, συνεχίστηκαν στα 1935 μετά από διαταγή του Κεμάλ, ο οποίος τις ενίσχυσε και με δικά του χρήματα. Γι αυτό και η ανασκαφή αυτή ονομάστηκε “πρώτη εθνική ανασκαφή” », συνεχίζει ο Καθ. Τσινάρογλου για να προσθέσει ότι στις δραστικές προσαρμογές στο χώρο θα περιλαμβάνονται η αλλαγή της εισόδου και μια νέα διαδρομή για τους επισκέπτες. «Τους επισκέπτες θα υποδέχονται χαρακτηριστικά παραδείγματα του πολιτισμού των Χετταίων. Θα υπάρχει επίσης πάρκινγκ 100 θέσεων, περιοχή κατασκήνωσης (κάμπινγκ) και καταστήματα δώρων. Νέες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν επίσης για να γίνει η περιοχή κέντρο τουρισμού».