Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), σε συνεργασία με τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα Τμήματα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, οργανώνει το Ε’ πανευρωπαϊκό Συνέδριο νεοελληνικών σπουδών από 4 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.

Το Ε’ πανευρωπαϊκό Συνέδριο νεοελληνικών σπουδών της ΕΕΝΣ αφιερώνεται στη μνήμη της Isabel García Gálvez (Universidad de La Laguna, Canarias), μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΝΣ κατά την περίοδο 2006-2010.

Το θέμα του Ε’ συνεδρίου είναι «Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία».

Επιμέρους θεματικές ενότητες ορίζονται:

1. Η εννοιολόγηση των κρίσεων: από την οικονομία στην κοινωνία.

2. Μεταβολές του οικονομικού παραδείγματος.

3. Μεταβολές του πολιτικού παραδείγματος.

4. Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στη γλώσσα και τη λογοτεχνία (ρεύματα, κινήματα, συγγραφείς, ο λογοτεχνικός κανόνας υπό πραγμάτευση).

5. Πολιτισμικές μεταφορές και διαπολιτισμικοί μετασχηματισμοί.

6. Η εκπαίδευση και οι προκλήσεις των θεσμικών αλλαγών.

7. Ψηφιακή πραγματικότητα: συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις της βιωμένης εμπειρίας.

Στο συνέδριο μπορούν να λάβουν μέρος νέοι ερευνητές, από το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των νεοελληνικών σπουδών (ανθρωπoλόγοι, αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι, θεατρολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί της τέχνης, ιστορικοί της εκπαίδευσης, κοινωνιολόγοι, μουσικολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι, συγκριτολόγοι, φιλόλογοι και οι ειδικά ασχολούμενοι με τις πολιτισμικές σπουδές.

Δήλωση συμμετοχής

Ως τελευταία ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής με ανακοίνωση ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου 2013.

Ως την ημερομηνία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν στην ΕΕΝΣ τη δήλωση συμμετοχής με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου. Δηλώσεις που δεν θα υποβληθούν με το ηλεκτρονικό αυτό πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν για τεχνικούς λόγους να ληφθούν υπόψη. Ο σύνδεσμος για το ηλεκτρονικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σελίδα του Συνεδρίου: http://synedrio2014.eens.org

Η διάρκεια κάθε ανακοίνωσης είναι είκοσι λεπτά και προβλέπεται επιπλέον χρόνος δέκα λεπτών για συζήτηση που ενδέχεται να ακολουθήσει.

Γλώσσες του Συνεδρίου: Δεν υπάρχει περιορισμός γλώσσας.

Πληροφορίες: http://www.eens.org/