Tην αγγλική έκδοση της διδακτορικής διατριβής του με τίτλο «Post-Byzantine Musical Manuscripts as Source for Oriental Secular Music (15th to Early 19th Century)» θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης τη Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη) στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική».
Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη των μουσικών παραδόσεων της καθ’ ημάς Ανατολής κομίζοντας νέα δεδομένα με την εξαντλητική μελέτη και παρουσίαση 4.200 περίπου σελίδων μεταβυζαντινών μουσικών χειρογράφων που διασώζουν κοσμική μουσική. Τα εν λόγω χειρόγραφα αποτελούν τη σημαντικότερη γραπτή πηγή εξωτερικής μουσικής της Ανατολής.
Τα χρονικά όρια του πηγαίου υλικού εκτείνονται από τον 15ο αι. μέχρι και το 1830, έτος έκδοσης της πρώτης έντυπης συλλογής εξωτερικής μουσικής. Η ύπαρξή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι οι λοιποί λαοί της περιοχής δεν είχαν αναπτύξει κάποιο σύστημα μουσικής σημειογραφίας και μόνο στα μέσα – τέλη του 19ου αι., σχεδόν ταυτόχρονα, Άραβες, Πέρσες και Τούρκοι υιοθέτησαν το πεντάγραμμο, επινοώντας παράλληλα επιπλέον σημεία αλλοιώσεως για να απεικονίσουν τη διαστηματική ποικιλία των μουσικών παραδόσεων τους.
Η διατριβή εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μετάφραση της αγγλικής έκδοσης έγινε από την Κυριακή και τον Δημήτρη Κουμπαρούλη.
Τον τόμο θα παρουσιάσουν: η Μαρία Αλεξάνδρου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, ο Θωμάς Αποστολόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συγγραφέας.
Η παρουσίαση πλαισιώνεται από παραδείγματα κοσμικής μουσικής από μεταβυζαντινά χειρόγραφα, με τον Δρόσο Κουτσοκώστα στο τραγούδι και τον συγγραφέα στο ούτι.
Ποιος είναι ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ και σπούδασε Βυζαντινή μουσική με τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της ΜΧΕ Ελευθέριο Γεωργιάδη. Είναι διδάκτορας Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και για τα έτη 2006-2008 διετέλεσε υπότροφος του ιδρύματος Mundo en Armonia της Ισπανίας. Διδάσκει ούτι από το 1988 στη Ελλάδα και το εξωτερικό.Το 1993, μαζί με άλλους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, ιδρύει το «Εν Χορδαίς», έναν φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Με το «Εν Χορδαίς» ή ως σολίστ έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει εμφανισθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως το Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), τη Salle Pleyel (Παρίσι), το Theatre de la Ville (Παρίσι), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), το Carl-Orff -Saal Gasteig (Μόναχο) και πολλούς άλλους. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στη λόγια μουσική παράδοση της Ανατολής με ικανό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Έχουν κυκλοφορήσει οι προσωπικοί του δίσκοι Προσμονή, Εξορία και Το Παραμύθι της Μουσικής, ενώ συμμετέχει και επιμελείται τις δισκογραφικές εκδόσεις του «Εν Χορδαίς». Τον Οκτώβριο του 2009 παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο και έχει εκδώσει τη μοναδική στην ελληνική γλώσσα μέθοδο για ούτι. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Thessaloniki World Music Festival και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Rialto Ethnic Festival.