Πάνος Βαλαβάνης, H Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της, εκδ. Καπόν, Αθήνα 2013, 160 σελ. Γλώσσες: ελληνική, αγγλική.
ISBN: 978-960-6878-60-2 (ελληνική έκδοση)
ISBN: 978-960-6878-61-9 (αγγλική έκδοση)
Το βιβλίο «Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της» δεν είναι ένας απλός οδηγός μουσείου. Παρουσιάζοντας τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο, προσπαθεί να ανασυνθέσει την ιστορία του ιερού βράχου ως μέρος του πολιτιστικού και του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι της αρχαίας Αθήνας. Το βιβλίο ακολουθεί την πορεία του επισκέπτη στο μουσείο, ώστε να μπορεί κάποιος να μελετήσει και να διαβάσει για τα αρχαία που εκτίθενται μπροστά του. Είναι όμως έτσι γραμμένο ώστε και με αυτόνομη μελέτη να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να προσεγγίσει τα θέματα βαθύτερα και να κατανοήσει τις προϋποθέσεις –πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές– που οδήγησαν στα μοναδικά έργα της Ακρόπολης.
Το βιβλίο περιέχει πλουσιότατη εικονογράφηση με φωτογραφίες αλλά και πολλά σχέδια και αναπαραστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κατανοητά τα αποσπασματικά σωζόμενα έργα το καθένα στο πλαίσιό του. Επίσης το βιβλίο απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που γεννιούνται στους αναγνώστες αλλά και σε όλους τους υποψιασμένους αρχαιόφιλους, όπως π.χ. πόσο ήταν το μέγεθος της αρχαίας Αθήνας και πόσος ο πληθυσμός της, τι σήμαιναν τα θηρία στα μεγάλα αρχαϊκά αετώματα, τι αντιπροσώπευαν τα αγάλματα των Κορών, γιατί το Ερεχθείο έγινε τόσο σύνθετο και ποιος ο ρόλος των Καρυατίδων, γιατί ο ναός της Αθηνάς Νίκης έγινε ιωνικός, τι οδήγησε τον Περικλή και τους συμβούλους του στην επιλογή του συγκεκριμένου οικοδομικού προγράμματος και πώς χρηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα έργα, γιατί αποφάσισαν να τοποθετήσουν ιωνική ζωφόρο στον δωρικό Παρθενώνα, ποια πολιτικά μηνύματα έστελναν προς τη Σπάρτη μέσα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα κ.ά.
Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή που για πάνω από 30 χρόνια μελετά και διδάσκει την Ακρόπολη και συνοδεύεται με την πάντοτε άψογη καλλιτεχνική και εκδοτική ποιότητα των εκδόσεων Kαπόν.