Ανθρωπολογικά κατάλοιπα τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε υβρίδιο του ανθρώπου του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπινου είδους ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο ανασκαφών στη βραχοσκεπή Ριπάρο ντε Μετζένα, στην περιοχή Μόντι Λεσίνι στην Ιταλία.

Ο απολιθωμένος σκελετός ανήκει μάλλον σε κορίτσι το οποίο έζησε πριν από 40.000 με 30.000 χρόνια. Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή, οι Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, ήταν ήδη εκεί. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί θα επικυρώσει τη θεωρία ότι το είδος του Homo Sapiens και αυτό των Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν σε κάποια φάση της ιστορίας.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που έζησαν τα αρχαία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία είχαν DNA Νεάντερταλ σε ποσοστό 1 με 4%. Η νέα έρευνα επικεντρώνεται στη γνάθο του απολιθωμένου υβριδίου.

“Από τη μορφολογία της κάτω γνάθου συμπεραίνουμε ότι το πρόσωπο του ατόμου θα έμοιαζε κατά το ήμισυ στους κλασικούς Νεάντερταλ, που το πιγούνι τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, και κατά το ήμισυ στους σύγχρονους ανθρώπους που η κάτω γνάθος εξέχει προς τα έξω και το πιγούνι είναι έντονο”, δήλωσε η ανθρωπολόγος Συλβάνα Κοντέμι, που συμμετείχε στη μελέτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Κοντέμι και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Ai-Marseille ανέλυσαν γενετικό υλικό του απολιθωμένου σκελετού και χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης για να σχηματίσουν την όψη του ατόμου όταν ήταν ζωντανό. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με τα χαρακτηριστικά των Homo Sapiens.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι το αρχαίο ανθρωποειδές είχε μιτοχονδριακό DNA Νεάντερταλ. Δεδομένου ότι το DNA μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο απολιθωμένος σκελετός ανήκει σε θηλυκό Νεάντερταλ που διασταυρώθηκε με αρσενικό Homo Sapiens.