Εκδήλωση για την Αρχαία Ελίκη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αίγιο (Πολυτεχνείο-Χώρος Θεαμάτων). Κατά την εκδήλωση εγκαινιάστηκε φωτογραφική έκθεση από τις 25ετείς έρευνες και ανασκαφές στη θέση ενώ η διευθύντρια των ερευνών Ντόρα Κατσωνοπούλου μίλησε στο κοινό.
Η εκδήλωση ήταν η δεύτερη στη σειρά που έχουν προγραμματίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΕΦΑΕΛ στο πλαίσιο του έτους-αφιερώματος στην Αρχαία Ελίκη με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το ξεκίνημα των ερευνών τον Σεπτέμβριο του 1988. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση σημαντικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Αιγιάλειας, καθώς και φίλοι και μέλη της ΕΦΑΕΛ από το Αίγιο και την Αιγιάλεια.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης και Διευθύντρια των ερευνών Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου παρουσίασε για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικά ευρήματα από την Αρχαία Ελίκη κατά την ανασκαφική περίοδο 2012. Έτσι τονίστηκε ότι η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από τον εντιπισμό δύο νέων σημαντικών θέσεων, των Νικολαίικων και του Ριζόμυλου.
Στα Νικολαίικα ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα γεωμετρικών κτιρίων (9ος-7ος αι. π.Χ.) με πλούσια ευρήματα από την καθημερινή ζωή των ενοίκων τους, γεγονός σημαντικό καθόσον γνωστοί οικισμοί αυτής της περιόδου όχι μόνο στην Αχαΐα αλλά και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο είναι λίγοι. Καθώς μάλιστα η Ελίκη ηγήθηκε του αχαϊκού αποικισμού τον 8ο αιώνα π.Χ. (με την ίδρυση της Συβάρεως), ο εντοπισμός της Γεωμετρικής Ελίκης στα Νικολαίικα αντιπροσωπεύει την πρώτη ελληνική μητρόπολη που έρχεται στο φως.
Στο Ριζόμυλο οι εργασίες της ερευνητικής ομάδας έφεραν στο φως στρώμα καταστροφής των κλασικών χρόνων. Το περιβάλλον στο οποίο εντοπίστηκε το στρώμα καταστροφής αυτό συνηγορεί στην παρουσία εφήμερης λίμνης ή του παράκτιου ελώδους τμήματός της. Η δημιουργία λίμνης ή έλους συνδέεται με καταστροφικό φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης το 373 π.Χ., το οποίο οδήγησε στην εισροή των υδάτων σε μεγάλο βάθος και την κάλυψη της πληγείσας περιοχής κάτω από υδάτινο όγκο. Τα νέα ευρήματα στο Ριζόμυλο προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για την ύπαρξη σε αυτή την περιοχή ερειπίων της χαμένης κλασικής Ελίκης στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας λιμνοθάλασσας που έχει εντοπιστεί με τις έρευνες στο κέντρο της σημερινής πεδιάδας μεταξύ Ριζομύλου και Νικολαίικων και στο βυθό της οποίας σε συγκεκριμένη θέση στο Ριζόμυλο, η ανασκαφική έρευνα τα προηγούμενα χρόνια αποκάλυψε λείψανα κατεστραμμένων κλασικών τοίχων και κτιρίου από σεισμό και τσουνάμι.
Όσο για τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Ελίκη, η πρωτεύουσα της αρχαίας Αχαΐας – 25 Χρόνια Διεπιστημονικής Έρευνας του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης”, αναπτύσσεται σε σειρά 10 ειδικών posters με εικονογραφικό υλικό από τις έρευνες και ανασκαφές και επεξηγηματικά συνοδευτικά κείμενα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο Πολυτεχνείο μέχρι την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013. Ακολούθως η έκθεση θα ταξιδέψει στον Πύργο της Ηλείας και θα λειτουργήσει στο Λάτσειο Δημαρχιακό Μέγαρο από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2013.