Την αντίθεσή τους στην κατασκευή περίφραξης της Ακαδημίας Αθηνών, με το σκεπτικό ότι θα αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα του Ιδρύματος, εξέφρασαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης.
Βανδαλισμοί των αρχιτεκτονικών μελών και των αγαλμάτων, γκράφιτι στους τοίχους, αλλά και η μετατροπή της γύρω περιοχής σε στέκι ναρκομανών οδήγησαν την Ακαδημία Αθηνών στην απόφαση της τοποθέτησης κιγκλιδώματος στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, αποτελεί ιδιοκτησία της.
Μάλιστα, σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΑΙΘΠΑ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος, καταγγέλλει ότι είναι συχνό το φαινόμενο «να βρίσκονται στους φωταγωγούς πίσω από τους κίονες που φέρουν τα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα νεκροί ή ημιθανείς ναρκομανείς, πράγμα που συνέβη κατ’ επανάληψη, αλλά αποκρύπτεται από τις αρμόδιες αρχές».
Ο ίδιος προσθέτει ότι ο εξωτερικός χώρος του μνημείου έχει μετατραπεί σε καταφύγιο ναρκομανών και εμπόρων ναρκωτικών. «Κάθε πρωί οι υπάλληλοι της Ακαδημία περισυλλέγουν σύριγγες και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ναρκομανείς» τονίζει. Δυστυχώς, όπως καταλήγει, παρά τη συνεχή συντήρηση και τον καθαρισμό του μνημείου, διαπράττονται νέοι βανδαλισμοί.
Σύμφωνα με την προμελέτη που κατέθεσε η Ακαδημία Αθηνών στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και την οποία συνέταξε ο αρχιτέκτονας και επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου, Νίκος Χαρκιολάκης, προτείνεται η κατασκευή κιγκλιδώματος ύψους 3,4 μέτρων στη δυτική, νότια και ανατολική πλευρά της Ακαδημίας και η τοποθέτηση ξυλοκατασκευής που θα μιμείται την όψη της τοιχοποιίας για την προστασία των κατώτερων τμημάτων της δυτικής πλευράς που «βλέπει» στον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’.
Η προμελέτη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με το σκεπτικό ότι η περίφραξη δεν εξυπηρετεί το δημόσιο χαρακτήρα που έχει η Ακαδημία Αθηνών.
«Το θέμα της περίφραξης ή μη ενός κατεξοχήν δημόσιου χώρου είναι ένα μείζον θέμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο υπουργείο, Νικόλαος Μαυρίκας.
«Η προστασία των μνημείων δεν γίνεται με την κατασκευή προφυλάξεων. Ο σχεδιασμός του κτιρίου της Ακαδημίας έγινε με γνώμονα αυτό να είναι ανοιχτό στον κόσμο, καθώς είναι το ύψιστο κέντρο πνευματικού διαλόγου. Επίσης, έχει σχεδιαστεί με τη λογική της τριλογίας. Εάν τοποθετηθεί περίφραξη σε αυτό, τότε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κτίρια;», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.
Επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο μια τέτοια παρέμβαση θα είναι συμβατή με τη μελέτη της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, στην οποία η Αθηναϊκή Τριλογία «πρωταγωνιστεί».
Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Νίκος Νικολαΐδης, με το σκεπτικό ότι η Ακαδημία Αθηνών πρέπει να προστατευθεί.
Τέλος, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα κατά της τοποθέτησης ξυλοκατασκευής στην επιφάνεια του μνημείου, καθώς είναι εύκολο να καεί ή να καταστραφεί, δημιουργώντας επιπλέον κινδύνους.