«Καραμπουρνάκι 2012: ανασκαφική έρευνα και μελέτη στον αρχαίο οικισμό» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχαήλ Τιβέριου, της Επίκ. Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ελένης Μανακίδου, και της Ερευνήτριας Β’ του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στην Ξάνθη, Δέσποινας Τσιαφάκη, που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Τον Ιούλιο του 2012 συνεχίστηκε για 19η χρονιά η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον αρχαίο οικισμό που βρίσκεται στην τούμπα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι. Χάρη στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, που εγκρίθηκε για όλες τις ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας, πραγματοποιήσαμε πέρυσι και περιορισμένη ανασκαφική έρευνα, την οποία είχαμε σταματήσει το 2009, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη παλιότερων ευρημάτων μας.
»Στις εργασίες που έγιναν στον χώρο και στο κτήριο της ανασκαφής για τέσσερις εβδομάδες συμμετείχαν 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και πτυχιούχοι Αρχαιολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
»Ο στόχος όλων των εργασιών στο πλαίσιο της μελέτης του υλικού ήταν διπλός: αφενός απέβλεπε στην τεκμηρίωση σημαντικού αριθμού κινητών ευρημάτων και αφετέρου στη διερεύνηση συγκεκριμένων ανασκαμμένων χώρων του αρχαίου οικισμού για την καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία τους. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν κατά το δυνατόν “κλειστά” σύνολα ευρημάτων που προέρχονται από χώρους ποικίλων δραστηριοτήτων, όχι μόνο οικοτεχνικού αλλά και εργαστηριακού χαρακτήρα. Ειδικότερα πέρσι, ασχοληθήκαμε με την ταξινόμηση, συγκόλληση και φωτογράφιση των κεραμικών θραυσμάτων που βρέθηκαν στη ΒΔ γωνία στο υπόσκαπτο μιας τομής (27-89δ), όπου είχαμε εντοπίσει δύο αρκετά μεγάλα υπόσκαπτα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Πρόκειται για τις γνωστές ημι-υπόγειες κυψελόμορφες κατασκευές (περισσότερες από 25 έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα), που είναι διάσπαρτες στον οικισμό.
»Θέλουμε να θυμίσουμε εδώ ότι και στα δύο υπόσκαπτα είχαν βρεθεί σημαντικές ποσότητες κεραμικής όχι μόνο χρηστικής αλλά και πολυτελείας, μάλιστα από εδώ προέρχονται ορισμένα από τα σχετικά σπάνια διακοσμημένα αγγεία με εικονιστικές παραστάσεις (ιωνικά, κορινθιακά και κορινθιάζοντα). Η μελέτη των υπόλοιπων κεραμικών ευρημάτων του υπόσκαπτου της ΒΔ γωνίας κατά την περσινή χρονιά έδειξε ότι πρόκειται κυρίως για ντόπια αρχαϊκά χρηστικά σκεύη, χωρίς να απουσιάζουν και τα επείσακτα παραδείγματα. Όσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, παρατηρείται ένα πλούσιο σχηματολόγιο, από το οποίο ξεχωρίζουν τα ωοκέλυφα, οι οινοχόες και τα μαγειρικά σκεύη. Υπάρχουν, επίσης, τμήματα από πιθάρια και ταψιά καθώς και γκρίζα ντόπια αγγεία. Στην ίδια εποχή, δηλ. την αρχαϊκή, φαίνεται να ανήκει και η μικρή ποσότητα της εισηγμένης κεραμικής που εντοπίστηκε στο υπόσκαπτο. Εδώ ξεχωρίζουν οι ιωνικές κύλικες και κάποια κορινθιακά αγγεία, ενώ δεν λείπουν και οι εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά λαδιού και κρασιού (αττικοί, χιώτικοι, σαμιακοί, κλαζομενιακοί και κορινθιακοί).
»Η περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα σε τρία σκάμματα το 2012 έφερε στο φως τμήματα οικοδομημάτων με λίθινους τοίχους και βοτσαλωτά δάπεδα καθώς και τμήματα από ημιυπόγειες υπόσκαπτες κατασκευές, που προϋπήρχαν κάτω από αυτά. Όλα τα παραπάνω χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια (7ος-6ος αι. π.Χ.)».
Η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 και ώρα 20.30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.