Μια μικτή αποστολή επιστημόνων με επικεφαλής τον Τσαπουρούκα Κουσίμπα του Μουσείου Φιλντ και τον Σλόαν Γουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο αποκάλυψε ένα κινέζικο νόμισμα 600 ετών στο κενυάτικο νησί Μάντα.

Το νόμισμα είναι ένας μικρός δίσκος από χαλκό και άργυρο με μια τετράγωνη οπή στο κέντρο, που επέτρεπε να φορεθεί σαν ζώνη. Ανήκει στον τύπο “Γιόνγκλε Τονμπάο”, που εδραιώθηκε από τον αυτοκράτορα Γιόνγκλε (1403-1425 μ.Χ.) της Δυναστείας των Μινγκ. όπως κάθε νόμισμα του τύπου αυτού, φέρει μια επιγραφή με το όνομα του αυτοκράτορα, που επιτρέπει την εύκολη χρονολόγησή του. Ο αυτοκράτορας Γιόνγκλε, που ξεκίνησε την κατασκευή της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ενδιαφερόταν για τις πολιτικές και εμπορικές αποστολές στις χώρες που βρέχονταν από τον Ινδικό Ωκεανό. Ο περίφημος θαλασσοπόρος Ζενγκ Χε (η Τσενγκ Χο), ο επονομαζόμενος και Κολόμβος της Κίνας, ταξίδευε κάτω από δικές του διαταγές.

«Είναι θαυμάσιο να έχουμε ένα νόμισμα που μπορεί τελικά να αποδεικνύει ότι  (ο Ζενγκ Χε) ήρθε στην Κένυα», λέει ο δρ Κουσίμπα, επιμελητής Αφρικανικής Ανθρωπολογίας στο Μουσείο Φιλντ.

Το νησί Μάντα, ανοικτά της Β. ακτής της Κένυα, φιλοξένησε έναν προηγμένο πολιτισμό από το 200 μέχρι το 1430 μ.Χ. οπότε και εγκαταλείφθηκε για να μην ξανακατοικηθεί. Το εμπόριο έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του Μάντα και το νόμισμα αυτό ίσως δείχνει ότι η σημασία του εμπορίου στο νησί ξεκινάει χρονολογικά πιο νωρίς από ό,τι πιστευόταν.

Ο δρ. Κουσίμπα συνεχίζει: «Το εύρημα είναι σημαντικό. Γνωρίζαμε πάντα ότι η Αφρική συνδεόταν με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά το νόμισμα αυτό ανοίγει μια νέα συζήτηση για τη σύνδεση μεταξύ της Κίνας και των εθνών του Ινδικού Ωκεανού[…]. Ελπίζουμε ότι αυτή καθώς και μελλοντικές αποστολές στο Μάντα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να δείξουν κατά πόσο οι ανταλλαγές με βάση την αγορά και οι οικονομίες με βάση την πόλη άνθισαν και πώς μπορούν να μελετηθούν μέσα από βιολογικές, γλωσσολογικές και ιστορικές μεθοδολογίες».

Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Γιόνγκλε, η θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα στον Ινδικό Ωκεανό σταμάτησε, ενώ οι μεταγενέστεροι Κινέζοι Αυτοκράτορες απαγόρευσαν της θαλάσσιες εμπορικές αποστολές αφήνοντας τους Ευρωπαίους να κυριαρχήσουν στον Αιώνα των Ανακαλύψεων και να επεκτείνουν τα σύνορα των αυτοκρατοριών τους.