Χιλιάδες άνθρωποι έρχονταν από όλη τη Βρετανία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Στόουνχεντζ, λένε ειδικοί που ερευνούν την προέλευση του μνημείου.
Οι ερευνητές εξέτασαν δόντια ζώων που βρέθηκαν στο Ντάρινγκτον Γουόλς, μια νεολιθική εγκατάσταση 1.000 οικιών σε μικρή απόσταση από το Στόουνχεντζ.
Το Ντάρινγκτον Γουόλς είναι σύγχρονο των πρωιμότερων φάσεων του Στόουνχεντζ και θεωρείται ως η κύρια εγκατάσταση των ανθρώπων που το έχτισαν αλλά κι εκείνων που λάτρευαν σε αυτό.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Μάικ Πάρκερ Πήρσον, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εξέτασε δόντια από βοοειδή και χοίρους που είχαν βρεθεί στην τεράστια εγκατάσταση, ανάμεσα σε 80.000 οστά ζώων. Η ανάλυση ισοτόπων στα δόντια συστήνει ότι τα ζώα είχαν διανύσει αποστάσεις πολύ μακρινές -είχαν φτάσει μέχρι και από τα Χάιλαντς.
Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το Στόουνχεντζ είχε κατασκευαστεί ως αστρονομικό παρατηρητήριο ή ημερολόγιο. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα όμως, που προέκυψαν μετά από δεκαετία ερευνών, δείχνουν ότι η καθοριστική ήταν η πράξη της κατασκευής -και όχι ο σκοπός του χώρου. Ο Καθ. Πάρκερ Πήρσον αναφέρει: «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι το σημαντικό ήταν το χτίσιμο του μνημείου. Δεν είναι ότι έρχονται να λατρέψουν, είναι ότι έρχονται να χτίσουν».
Φαίνεται ότι οι εκδηλώσεις εκεί πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο. Η ανάλυση των οστών υπαγορεύει ότι όλα αυτά τα ζώα είχαν σφαγιαστεί το χειμώνα, εννιά μήνες μετά τη γέννησή τους την άνοιξη. Αυτό δείχνει ότι φαγοπότι ασύγκριτο με οτιδήποτε άλλο γινόταν στο Στόουνχεντζ και το Ντάρινγκτον Γουόλς γύρω στο χειμερινό Ηλιοστάσιο.
Οι ερευνητές θεωρούν επίσης ότι 4.000 άνθρωποι μαζεύονταν στο χώρο για να πάρουν μέρος στο τελετουργικό χτίσιμο του μνημείου. Σε μια εποχή που ο πληθυσμός της Βρετανίας ήταν μόνο 10.000, η συγκέντρωση τόσων ανθρώπων στο Στόουνχεντζ θα είχε έναν ενοποιητικό χαρακτήρα για τη χώρα.