Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα καθιερώνει από φέτος σειρά ετήσιων διαλέξεων στη μνήμη του ιδρυτή του, Γιώργου Ραγιά. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται από επιστήμονες διεθνούς κύρους στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις αρχές της Άνοιξης. Τα θέματα των διαλέξεων θα αφορούν την ελληνική ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική διαμέσου των αιώνων, σε αντιστοιχία με τους τομείς που καλύπτει η Μέλισσα στις εκδόσεις της.
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου (19.00) θα δοθεί η πρώτη διάλεξη στο Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) με προσκεκλημένο τον καθηγητή Ενάλιας Αρχαιολογίας Κεμάλ Πουλάκ και θέμα: «Φέρνοντας στο φως το αρχαιότερο ποντοπόρο πλοίο» (Ναυάγιο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Ουλουμπουρούν της Τουρκίας, τέλη 14ου αι. π.Χ.).
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Ντούμας.
Το γνωστό ως «Nαυάγιο του Ουλουμπουρούν» εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 1982 από σφουγγαρά της περιοχής, στο βυθό της ανατολικής ακτής του Ουλουμπουρούν (Μεγάλου Ακρωτηρίου), στην περιοχή της Αττάλειας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Από το 1984 μέχρι το 1992 πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή έντεκα αρχαιολογικές επιχειρήσεις και 22.413 καταδύσεις, προκειμένου να έρθει πλήρως στο φως, μέσα από τα νερά της Μεσογείου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά υποβρύχια ευρήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Το Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας (Institute of Nautical Archaelogy, I.N.A.), διεθνής οργανισμός, ιδρύθηκε το 1984 και ξεκίνησε τις έρευνές του τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή του, καθ. Τζορτζ Μπας. Από το 1985 μέχρι το 1994 διευθυντής των αρχαιολογικών ερευνών στο Ινστιτούτο διετέλεσε ο Κεμάλ Πουλάκ.
Με βάση τα τεκμήρια από το φορτίο του, εικάζεται ότι το πλοίο του Ουλουμπουρούν είχε αποπλεύσει το 1305 π.Χ. από λιμάνι της Κύπρου ή της Συρίας-Παλαιστίνης. Χωρίς αμφιβολία, όταν βυθίστηκε, έπλεε δυτικά της Κύπρου. Τελικός προορισμός του ήταν πιθανώς η Ρόδος, καθώς την εποχή εκείνη το νησί αποτελούσε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο στο Αιγαίο. Το φορτίο του ήταν πλουσιότατο, με προϊόντα και εμπορεύματα από εννέα διαφορετικούς πολιτισμούς, από τη Σικελία στα δυτικά μέχρι τη Μεσοποταμία στα ανατολικά.
Με την ολοκλήρωση της επιτόπιας αρχαιολογικής έρευνας το 1994 στο βυθό του Ουλουμπουρούν, οι προσπάθειες των ειδικών εστιάζονται έκτοτε στη συντήρηση, τη μελέτη και την ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της πόλης του Μπόντρουμ, όπου σήμερα φυλάσσονται όλα τα ευρήματα του Ναυαγίου.
Ο Κεμάλ Πουλάκ είναι αναπληρωτής καθηγητής Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Texas A&M University. Επίσης, είναι αντιπρόεδρος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας (Institute of Nautical Archaeology, INA). Ειδικεύεται στην Εποχή του Χαλκού και συγκεκριμένα στους τομείς της ναυσιπλοΐας, της εμπορικής ναυτιλίας και της τεχνολογίας, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την έρευνα και την δημοσίευση της πιο πρόσφατης ανασκαφής του, του Ναυαγίου της Ύστερης Περιόδου του Χαλκού στο Ουλουμπουρούν της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Συναφείς τομείς των επιστημονικών ενδιαφερόντων του είναι η ναυπηγική, η ναυτιλία και η ενάλια αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου από τους προϊστορικούς μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους. Από το 1982 διευθύνει τις ετήσιες έρευνες ναυαγίων που διεξάγονται από το διεθνές Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας, ενώ ο ίδιος έχει διεξαγάγει εκτεταμένες έρευνες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.