Το τελευταίο και ολοκληρωμένο μοντέλο, καθώς και τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων ερευνών τους για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που επί δεκαετίες αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους για την επιστημονική κοινότητα, παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής Γιάννης Σειραδάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Κυριάκος Ευσταθίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος και του ΑΠΘ.
Οι δύο καθηγητές, μέλη της ομάδας εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει μελετήσει επισταμένα το Μηχανισμό, ο οποίος χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ., παρουσίασαν την πιο ολοκληρωμένη προσομοίωση του Μηχανισμού από την ημέρα που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα. Το ομοίωμα κατασκευάστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα μελέτης του ΑΠΘ, η οποία βασίστηκε σε μετρήσεις ακριβείας επί των τομογραφιών των θραυσμάτων, που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Φυσικής. Το ομοίωμα, τη σχεδίαση και επίβλεψη της κατασκευής του οποίου είχε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών θεωρείται ως το ακριβέστερο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων διεθνώς.
Οι δύο καθηγητές παρέθεσαν επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σύμφωνα με τα οποία η τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα, πέρα από την αξιοποίηση της χρήσης οδοντωτών τροχών, χρησιμοποιούσε και οδηγητική καμπύλη για το υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ της πραγματικής ημερήσιας θέσης του ήλιου από τη θέση της μέσης ετήσιας τροχιάς του.
Αντί προλόγου πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», που προβάλλεται στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ. Στη συνέχεια ο κ. Σειραδάκης παρουσίασε τις κύριες πτυχές της μελέτης του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης (Ιούλιος 2012) προσπάθειας προσέγγισης του ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Woods Hole των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την πλευρά του ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στην κατασκευή και στην πρόσφατη ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, περιγράφοντας τόσο τις τεχνικές κατασκευής του αρχαίου Μηχανισμού, όσο και τις καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή του.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, παρέδωσε το ομοίωμα στο Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ Θανάση Κοντονικολάου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο εκθετήριο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Μουσείου.