Η πρωτοποριακή μελέτη τής διεπιστημονικής ομάδας τού Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για την ανάπλαση της μορφής τού αγίου Ευτυχίου, με βάση την κάρα του, θα παρουσιαστεί σήμερα 11 Μαρτίου), στην αίθουσα Ανδρόγεω, του δήμου Ηρακλείου, και -κατά τη διάρκεια τής εκδήλωσης- θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Κατ’ εικόνα και ομοίωσιν».
Η μελέτη είχε ως αντικείμενο την ανάπλαση της μορφής του αγίου Ευτυχίου, Επισκόπου Γορτύνης, η κάρα του οποίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας Μεσαράς. Η εργασία αυτή συμπληρώθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές και καλλιτέχνες και παρουσιάστηκε στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Μεσαράς, που έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο».
Σε συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης, για την εκδήλωση, ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια παγκοσμίως πρωτότυπη επιστημονική εργασία. «Η ανάπλαση του αγίου Ευτυχίου σε σχέση με το πρωτότυπο γίνεται με βάση τις μορφές που μας παραδίδει η Βυζαντινή Αγιογραφία. Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα γίνουν πρωτοποριακές ανακοινώσεις, και ένα μέρος από το συνέδριο αφορά την ανάπλαση του προσώπου του αγίου Ευτυχίου, Επισκόπου Γορτύνης, με βάση τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας», επεσήμανε. Παράλληλα, ο μητροπολίτης απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς και τους πολίτες να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός, που συνδέει την Εκκλησία, την Επιστήμη και την Τέχνη.
Όπως τονίστηκε από τους οργανωτές της εκδήλωσης, η τοπική κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια εκλαϊκευτική ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποιεί η ιατροδικαστική επιστήμη, προκειμένου να προσεγγίσει τη μορφή ανθρώπων, που έχουν ζήσει πολλούς αιώνες πριν από μας. Πέρα από την εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη εργασία της ανάπλασης της μορφής, η επιστημονική ομάδα προχώρησε σε μια πρωτοποριακή μελέτη του τρόπου με τον οποίο αποδίδεται το πρόσωπο στην τέχνη, καθώς και της σχέσης του «πρωτοτύπου» με τις μορφές που μας παραδίδει η βυζαντινή αγιογραφία.
Η αρχική πρόταση για τη μελέτη της κάρας, διατυπώθηκε από το Τμήμα Ιατροδικαστικών Επιστημών τού Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομάδα προχώρησε αρχικά στη δημιουργία ενός ψηφιακού και στη συνέχεια ενός στερεοσκοπικού αντιγράφου με συνθετικό υλικό, εργασία που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης. Ειδικοί από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και το Οδοντιατρικό Τμήμα προχώρησαν σε παραπέρα μελέτη αναπλάθοντας τη μορφή του Αγίου. Στη συνέχεια οι εικαστικοί καλλιτέχνες μελέτησαν την τελική μορφή και τον τρόπο με τον οποίο αποδίδεται από τη γλυπτική και από τη βυζαντινή αγιογραφία.
Όλη η εργασία της μεταφοράς από την ιερά μονή στο εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών, τη μελέτη, τη στερεοτυπική εκτύπωση και την τελική εικαστική απόδοση, κινηματογραφήθηκε σε όλες τις λεπτομέρειές της. Το πολύτιμο αυτό υλικό αποτέλεσε τον πυρήνα τού ντοκιμαντέρ «Κατ’ εικόνα και ομοίωσιν», που σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Νικολακάκη και την Έφη Ψιλάκη και μονταρίστηκε από τον Περικλή Μοσχολάκη, παρουσιάζει αναλυτικά τη μέθοδο, καθώς και τις φιλοσοφικές αντιλήψεις, γύρω από το ρόλο τής εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.