Θα συνεχιστεί η σημαντική ανασκαφή, που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στο νησάκι Δεσποτικό και στη βραχονησίδα Τσιμιντήρι, έξω από την Αντίπαρο, η ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου.
Με τη σύμφωνη γνώμη τού Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και εξασφαλισμένες τις χορηγίες από τα Ιδρύματα Κανελλοπούλου και Λάτση, το νέο πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη νέων τμημάτων του σημαντικού αρχαϊκού Ιερού, αφιερωμένου στη λατρεία του Απόλλωνα και της Άρτεμης, που έχτισαν οι κάτοικοι της Πάρου στο Δεσποτικό, ως ένδειξη της κυριαρχίας τους στο Αιγαίο.
Επίσης, πρόκειται να εξερευνηθούν ο πύργος και τα δύο τετράγωνα κτίσματα, που δεν έχουν ανασκαφεί ακόμα, καθώς και τα πολυάριθμα δωμάτια του νοτίου συγκροτήματος στο Δεσποτικό, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και στα πέντε κτίρια που αποκαλύφθηκαν στο Τσιμιντήρι.
Στο ακατοίκητο νησάκι Δεσποτικό έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 12 κτίρια και 5 στη βραχονησίδα Τσιμιντήρι, που κάποτε ενωνόταν, μέσω ισθμού, με το Δεσποτικό. Μέχρι σήμερα και μεταξύ πολλών άλλων ευρημάτων, στο ιερό έχουν έρθει στο φως 20 μαρμάρινες βάσεις αρχαϊκών αγαλμάτων, 65 τμήματα αγαλμάτων Κούρων, το κεφάλι μιας Κόρης, καθώς κι ένα τμήμα μαρμάρινου αρχαϊκού Κούρου φυσικού μεγέθους, με ιδιαίτερα μυώδη διάπλαση, που ανακαλύφθηκε φέτος στο νησί.
Στα προσεχή σχέδια των αρχαιολόγων –για τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά το ΚΑΣ– είναι η μικρής κλίμακας αναστήλωση του ιερού, δηλαδή η ανόρθωση κάποιων κιόνων, ώστε να ανακτηθεί η χαμένη τρίτη διάσταση του κτιρίου του ναού, ο οποίος κάποτε έφτανε τα οκτώ μέτρα σε ύψος. Όσο για το όραμα του αρχαιολόγου, Γιάννου Κουράγιου, να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο στο Δεσποτικό, προς το παρόν μένει ανεκπλήρωτο, λόγω του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νησιού, που ανήκει –εξ αδιαιρέτου– στο ελληνικό Δημόσιο και στους απογόνους του Τζωρτζή Μπάο.