Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Καθ. Φλόριν Ντρασοβεάν έκανε μια εντυπωσιακή αρχαιολογική αποκάλυψη στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Λουτζόι – Ντέβα στη Ρουμανία. Κεραμική καθώς και λίθινα τριβεία που χρησιμοποιούνταν σε νεκρικές τελετουργίες και εκατοντάδες οικίες που χρονολογούνται στον 130 αι. π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης από τους αρχαιολόγους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε στην αποκάλυψη περισσότερων από έξι θέσεων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Μπελίντ-Τράιαν Βούια. Ειδικοί του Μουσείου του Μπάνατ έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν τα ευρήματα. Η θέση που βρέθηκε κοντά στο χωριό Πάρου είναι μια από τις σημαντικότερες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής. Η θέση χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού (13ος – 12ος αι. π.Χ.) με βάση τις καθιερωμένες μεθόδους χρονολόγησης.

«Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι τάφοι που ρίχνουν νέο φως στο ταφικό τελετουργικό στο τέλος της Εποχής του Χαλκού στο ΒΑ Μπάνατ. Βρέθηκε λοιπόν ότι οι νεκροί αποθέτονταν σε μια πυρά όπου καίγονταν επίσης και αντικείμενα από τα κτερίσματα.». Αυτά περιλάμβαναν «μια τράπεζα-ιερό από πηλό πάνω στην οποία έφεραν νεκρικές προσφορές, λίθινα τριβεία και ποικίλα αγγεία που χρησιμοποιούνταν στο νεκρόδειπνο. Σύγχρονες παραλλαγές της μεθόδου χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι η νεκρόπολη στο Πάρου χρονολογείται μεταξύ του 1300 και 1200 π.Χ.», λέει ο Καθ. Ντρασοβεάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν η θέση στο Πάρου θα είναι ανοικτή στους τουρίστες στο προσεχές μέλλον, αλλά μάλλον τα ευρήματα θα εκτεθούν σε αρχαιολογικά μουσεία της περιφέρειας.