Στην Αίγυπτο θα παραμείνει για τρία χρόνια με σκοπό την συμβολή του στην οργάνωση του υπό κατασκευήν Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (Grand Egyptian Museum) o επί σειρά ετών διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαος Καλτσάς.
Υπηρέτησε στο τιμόνι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είκοσι ολόκληρα χρόνια, καθώς τοποθετήθηκε το 1992 στη συλλογή γλυπτών του Μουσείου, ανέλαβε διευθυντής το 2001 μέχρι το 2012 και συνδέθηκε με το μεγάλο έργο ανακαίνισής του.
Διαθέτοντας την εμπειρία της ανακαίνισης ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης, κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για να συμβάλλει στην οργάνωση και του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου Καϊρου, που θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.
Ο κ. Καλτσάς δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση – πρόκληση , σύμφωνα με ρεπορτάζ και συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στην Δήμητρα Συμεωνίδου για την θρακιώτικη εφημερίδα «Χρόνος».
Η συνταξιοδότησή του την περασμένη χρονιά ήταν συνειδητή απόφαση. Όπως τόνισε στην κ. Συμεωνίδου, «Ήθελα να ασχοληθώ με την επιστήμη της αρχαιολογίας γιατί όταν κάποιος διοικεί ένα πολύ μεγάλο μουσείο δε του μένει χρόνο να ασχοληθεί με την αρχαιολογική έρευνα, αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο στη διοίκηση» . Έτσι ασχολήθηκε με την ανασκαφική έρευνα στα βουνά της Ναυπάκτου, στην αρχαία Αιτωλία.
Την εποχή αυτή δέχτηκε και την πρόταση εργασίας στην Αίγυπτο. «Μου πρότειναν να ασχοληθώ με το καινούργιο μουσείο που χτίζεται στο Κάιρο, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο. Δε σας κρύβω ότι το σκέφτηκα πάρα πολύ παρόλο που η πρόταση είναι πολύ θελκτική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κυρίως πολύ τιμητική για μένα να οργανώσω και να ασχοληθώ με αυτό το μουσείο.
Θα υπάρξουν δυσκολίες, καθώς όταν κάποιος δεν είναι 20 ή 30 χρονών δεν είναι εύκολο να κατοικήσει σε μία άλλη χώρα, όπως η Αίγυπτος. Όμως η πρόκληση ήταν τόσο μεγάλη που δε μπόρεσα να αντισταθώ και δε μπόρεσα να πω όχι. Αποδέχτηκε με τη προϋπόθεση ότι θα πάω δοκιμαστικά, θα δω πως είναι τα πράγματα, πως είναι η ζωή και θα αποφασίσω. Η προοπτική να μείνω στην Αίγυπτο με βάση την πρόσκληση είναι για τουλάχιστον 3 χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 θα γίνουν τα εγκαίνια του μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, το οποίο θα στεγάσει περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης και μνημεία από τη φαραωνική εποχή. Μεταξύ των αντικειμένων αυτών περιλαμβάνονται αρκετά σημερινά εκθέματα του Μουσείου του Καΐρου, που εγκαινιάστηκε το 1902 και η έκτασή του δεν επαρκεί πλέον για το πλήθος των αντικειμένων του. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αιγύπτιος υπουργός, οι εργασίες για το τρίτο και τελικό στάδιο έχουν ξεκινήσει, θα διαρκέσουν έως και τρεισήμισι χρόνια και θα κοστίσουν 300 εκατομμύρια δολάρια. Το μουσείο το οποίο κατασκευάζεται στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας στην Γκίζα, θα στοιχίσει συνολικά 828 εκατ. δολάρια και θα προσφέρει 20.000 νέες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που η οικονομία, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, έχει δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα. Το σημερινό μουσείο εγκαινιάστηκε το 1902.
Με αφορμή την επικείμενη δουλειά του στο μεγάλο αυτό έργο ο κ. Καλτσάς μίλησε και για τον τρόπο ανάδειξης των ελληνικών αρχαιοτήτων. «Έχουμε μία πολύ καλή παρουσία και αν καμία φορά ο κόσμος παρατηρεί και σχολιάζει ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι αρχαιολογικοί χώροι, αυτό δεν είναι αληθές», λέει ο κ. Καλτσάς προσθέτοντας, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάτι που συμβαίνει και στην Ιταλία. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία είναι δύο χώρες των οποίων ολόκληρη η επικράτεια είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ανασκαφές παντού το κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Όπου υπάρχουν ανάγκες έχουν γίνει ανασκαφές και υπάρχουν στη χώρα μας πολλοί αρχαιολογικοί χώροι. Τουλάχιστον οι πολυσύχναστοι αρχαιολογικοί χώροι είναι ευπαρουσίαστοι. Ιδιαίτερα την περίοδο από το 1995 – 2005 και μεταγενέστερα έχουν κατασκευαστεί πολλά νέα μουσεία και έχουν ανακαινιστεί πολλά μουσεία. Παράλληλα η παρουσία της Ελλάδας σε δρώμενα του εξωτερικού, όπως οι περιοδικές εκθέσεις, είναι έντονη. Υπάρχουν συνεργασίες γόνιμες και δημιουργικές ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους».